Linkovi

Predsednik Buš ohrabren velikim odzivom birača na iračkim izborima za nacionalni parlament


Predsednik Buš kaže da je ohrabren, kako izgleda, velikim odzivom birača na iračkim izborima za nacionalni parlament.

Predsednik Buš čestitao je glasačima na hrabrosti uprkos terorističkim pretnjama, i na odbijanju da dozvole da ih zastrašivanja odvrate od glasanja:

”Veoma me raduje da vidim kako irački narod stiže do ovog važnog mesta na njegovom putu ka demokratiji. Milioni su glasali. Nisam video statističke podatke ali sigurni smo da je odziv bio značajan i da je nasilje u padu.“

Predstavnik Bele kuće Skot MekLelan rekao je da je učešće sunita u glasanju po svemu sudeći bilo znatno veće nego na izborima u januaru, koje su mnogi sunitski glasači bojkotovali. Predsednik Buš je ranije izjavio da će veće učešće sunita učiniti da politički život u Iraku obuhvati sve segmente stanovništva i da će potkopati pretežno sunitsku pobunu. Govoreći novinarima posle susreta sa iračkim doseljenicima, koji su glasali u Americi, predsednik Buš je rekao da to glasanje predstavlja još jedan znak iračkog političkog progresa i da je to važan deo nastojanja na očuvanju bezbednosti Sjedinjenih Država:

”Ovo je krupan korak napred u postizanju našeg cilja stvaranja demokratskog Iraka, sposobnog za samostalan opstanak, zemlje koja bi bila saveznik u ratu protiv terorizma i koja bi predstavljala snažan primer za ugled drugima u tom regionu, poput Irana i Sirije.“

Predstavnik Bele kuće Skot MekLelan rekao je da slobodni izbori u Iraku predstavljaju katastrofalan udarac za teroriste, kojima Sjedinjene Države, kako je rekao, neće dozvoliti da koriste Irak kao mesto na kome će planirati napade na Ameriku i njene saveznike. Predsednik Buš je ponovo obećao da će zadržati američke trupe u Iraku sve dok zadatak ne bude obavljen i odbacio pozive za njihovo ranije povlačenje, za koje je rekao da bi ohrabrilo neprijatelja i poslalo pogrešnu poruku američkim vojnicima.

XS
SM
MD
LG