Linkovi

14 saveznih američkih država usvojilo propise o zabrani pušenja na javnim mestima


Verovatno ste čuli da se govori kako svet postaje sve manji. To je svakako tačno ako ste Amerikanac, ili posetilac u ovoj zemlji - i ako ste pušač. Ustvari, pušači se sve češće nalaze izolovanim od ostalog sveta.

Do sada, 14 saveznih američkih država i više od dve hiljade gradova i manjih mesta usvojilo je propise o zabrani pušenja na javnim mestima - posebno u restoranima i noćnim lokalima. Nedavno su razlikom od dva prema jedan, birači u državi Vašington usvojili meru kojom se zabranjuje pušenje na radnom mestu i u javnim prostorijama, kao što su kafane i pošte. U jednom listu koji izlazi u Sietlu, pušačima je savetovano da nose sobom krojački santimetar, pošto će pušenje biti zabranjeno na manje od sedam i po metara od vrata, prozora i ventilacionih otvora na javnim zgradama.

Kao što je očekivano, organizacije za zaštitu prava pušača su ogorčene. Nazivajući zagovornike protiv pušenja moralističkim zdravstvenim nacistima, one kažu da naučna istraživanja o štetnom uticaju sekundarnog pušenja, koje su objavile organizacije kao što je Američko udruženje za borbu protiv raka, predstavljaju lošu nauku ili čistu propagandu. One su ukazale na sopstvene statističke podatke o nepovoljnim ekonomskim i durštvenim posledicama zabrane pušenja na javnim mestima, navodeći da će mnoge manje kafane i kafići bankrotirati zbog novih ograničenja.

U medjuvremenu, stigle su još gore vesti za pušače. Hotelski lanac “Vestin” upravo je objavio će biti prvi koji će u potpunosti zabraniti pušenje u svojim hotelskim objektima, sem na balkonima ili van hotela. Taj hotelski lanac ima 77 objekata u SAD, Kanadi i na Karibima. Kompanija kaže da se na zabranu odlučila pošto su se gosti nepušači žalili na smrdljive zavese i tepihe, a hotelske spremačice na dodatni rad na osvežavanju soba i popravci izgorelih rupa na tepisima i krevetima.

Kompanija Vestin je saopštila da je do sada 92 odsto gostiju zahtevalo nepušačke sobe. Od prvog januara takav zahtev biće izlišan.


XS
SM
MD
LG