Linkovi

Izbori u Iraku dominiraju na naslovnim stranicama američke štampe


Sutrašnji izbori u Iraku nesumnjivo će predstavljati prekrenicu, ako je suditi prema prostoru koji im posvećuju američki dnevni listovi. Osim toga, mnogi pišu o najnovijem povećanju osnovne kamatne stope, o ostavci direktorke američkog Crvenog krsta i o početku izrade genetske mape ćelija raka. Mnogi dnevnici takodje izveštavaju o otrkriću izvanredno očuvanog majanskog murala u Gvatemali.

Centralna banka signalizira da uskoro završava sa podizanjem kamatnih stopa - poše u svom naslovu USA Today. U nastojanju da zauzda inflaciju, piše taj list, kreatori američke finansijske politike već trinaesti uzastopni sastanak završili su podizanjem kamatne stope za kratkoročne pozajmice za četvrtinu procenta. List primećuje da će ova mera, izmedju ostalog, doprineti daljem usporavanju rasta cena privatnih kuća i stanova u Americi.

Los Andjeles tajms i drugi listovi izveštavaju o jučerašnjoj ostavci predsednice američkog Crvenog krsta, Marše Evans. Iako funkcioneri kažu da Evansova nije dala ostavku zbog kritika na račun te organizacije, kaže LA tajms, Crveni krst je u poslednje vreme trpeo oštre kritike zbog neadekvatnog reagovanja na uragane Rita i Katrina. Njujork tajms dodaje da najnovija promena ukazuje na duboke unutrašnje nesuglasice u Crvenom krstu.

A kako piše Dalas morning njuz, američki Nacionalni instituti za zdravlje pokreću projekat vredan sto miliona dolara za stvaranje genetske mape kanceroznih ćelija. Najbolji istraživači dobiće najsavremeniju tehnologiju kako bi se, kao nikada do sada, uhvatili u koštac sa problemom otkrivanja tajne raka. Kako piše Dalas morning njuz, naučnici su već otkrili da mnogi ljudski geni igraju ulogu u stvaranju tumora, pa kažu da bi ovaj projekat mogao da ubrza pronalaženje novih, efikasnih lekova za više od 200 raznih vrsta raka.

XS
SM
MD
LG