Linkovi

Ljajić smatra da bi za SCG bilo važno da izveštaj Karle del Ponte bude što pozitivniji


Zvaničnici vlasti ne pridaju poseban značaj tome što će glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte podneti Savetu bezbednosti negativan izveštaj o saradnji Beograda sa Haškim sudom koji bi mogao da ugrozi i pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

Savetnik srpskog premijera Vladeta Janković izjavio je da ne očekuje da će izveštaj Karle del Ponte imati neposredan uticaj na međunarodni položaj Srbije i Crne Gore. Efekti, eventualno, mogu biti posredni, psihološki, kada je reč o našoj pregovaračkoj poziciji, ali ne neposredni u smislu da pregovori sa Evropskom unijom budu suspendovani, ocenio je Janković.

Međutim, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić smatra da bi za Srbiju i Crnu Goru bilo važno da izveštaj Karle del Ponte bude što pozitivniji i da Nacionalni savet čini sve kako bi Hagu dostavio sva tražena dokumenta, pa je tako Tužilaštvu omogućen uvid u original dosijea generala Ratka Mladića kako bi se uverili u nameru Srbije i Crne Gore da u potpunosti sarađuje sa Tribunalom. Tužilaštvo predlaže da ima uvid u arhive po hrvatskom modelu, kaže Ljajić i dodaje da će sutra biti održan sastanak kako bi se našao adekvatan model koji će omogućiti realizaciju obećanja da Tribunal ima uvid u beogradske arhive.

A srpski ministar pravde Zoran Stojković izrazio je očekivanje da će se problemi oko predaje dosijea haškog optuženika Ratka Mladića tužiocima Tribunala prevazići i istakao da će propusti, ako ih je bilo, biti ispravljeni. Iz razgovora premijera Vojislava Koštunice sa Karlom del Ponte razumeo sam da će biti obezbeđen slobodan pristup arhivama postepeno, uz naš zahtev da se obezbedi tajnost određenih dokumenata, rekao je Stojković.

XS
SM
MD
LG