Linkovi

Evropska unija imaće glavnu ulogu u referendumskom procesu u Crnoj Gori


Evropska unija imaće glavnu ulogu u referendumskom procesu u Crnoj Gori, rekao je danas odlazeći šef misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Državnoj zajednici Mauricio Masari u oproštajnoj posjeti Crnoj Gori. Masari se sastao sa najvišim crnogorskim zvaničnicima i liderima opozicije .

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je Masariju da relevantne crnogorske instance očekuju da Evropska unija, OEBS i Savjet Evrope budu partneri u pripremi i realizaciji referenduma o državnom statusu.

U razgovoru sa odlazećim šefom Misije OEBS-a u Državnoj zajednici Mauricijem Masarijem, on je istakao da je Crna Gora spremna da na referendumu u prvoj polovini naredne godine, bezuslovno primijeni evropske standarde i iskustva.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Vlade, potvrdio da Crna Gora želi da zadrži najbolje odnose sa Srbijom, na dobrobit građana obje države i istakao da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja strateški nacionalni interes, koji nema alternativu.

On je potencirao doprinos Kancelarije OEBS-a u Podgorici u kreiranju i sprovođenju crnogorskih reformi i tranzicije, ocjenjujući te aktivnosti doprinosom stabilnosti regiona i njegovom priključivanju evropskim i transatlantskim integracijama.

U razgovoru sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem, odlazeći šef misije OEBS u Državnoj zajednici Mauricio Masari rekao je da će Evropska unija imati glavnu ulogu u referendumskom procesu u Crnoj Gori.

On je kazao da OEBS nije dobio zvaničan poziv da učestvuje u takvom dijalogu.

»Prisustvom na terenu nadgledaćemo šta se dešava. Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, kada bude utvrđen datum refererenduma imaće ulogu u monitoringu čitavog procesa«, rekao je on.

Lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović isključio je u razgovoru sa Masarijem mogućnost da ta stranka sa predstavnicima vlasti razgovara u Skupštini Crne Gore o sudbinskim državnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG