Linkovi

Predsednik Buš u svom govoru prihvatio odgovornost za odluku o ratu sa Irakom


Uoči sutrašnjih izbora u Iraku, predsednik Buš održao je poslednji od četiri govora namenjenih pridobijanju podrške američke javnosti za politiku administracije u toj zemlji. Predsednik se ovog puta obratio saradnicima vašingtonskog Centra Vudro Vilson i članovima Kongresa i ponovo istakao značaj postizanja potpune pobede u Iraku.

Predsednik je u svom govoru prihvatio odgovornost za odluku o ratu sa Irakom uprkos pogrešim obaveštajnim podacima, rekavšI da i dalje smatra da je odluka da se Sadam Husein svrgne bila ispravna.

“Tačno je da su se mnogi obaveštajni podaci pokazali pogrešnim. Kao predsednik, ja sam odgovoran za odluku da se zarati sa Irakom i takodje snosim odgovornost da popravim ono što je pogrešno sprovodjenjem reformi naših obaveštajnih službi. A, to je upravo ono što radimo,” rekao je predsednik.

Predsednik Buš je rekao da su sutrašnjii izbori u Iraku prekretnica koja će podstaći širenje demokratije u celom regionu Bliskog istoka. Ipak, imajući u vidu opadanje podrške njegovoj politici u Iraku, predsednik je našao za potrebno da brani svoju odluku o invaziji Iraka.

“Imajuć u vidu ono što je Sadam činio i lekcije 11. septembra moja odluka da se Sadam ukloni bila je ispravna. Sadam je predstavljao pretnju američkom narodu i smatram da je situacija u svetu poboljšana time što on više nije na vlasti,” rekao je predsednik Buš.

Buš je takodje nastojao da odbrani i opravda način vodjenja vojnih operacija u Iraku.

“Mi prilagodjavamo našu taktiku, popravili smo ono što nije valjalo i slušamo one koji najbolje poznaju situaciju - naše vojne komandante na terenu. Naša taktikla se menja, ali naš cilj ostaje isti - slobodan i demokratski Irak. Demokratski Irak je ključni deo naše strategije da porazimo teroriste jer jedino demokratija može da donese slobodu i izmirenje Iraku i mir celom regionu.“

Medjutim i pre predsednikovog govora neke demokrate u Kongresu su izrazile skepsu u pogledu planova administracije. Lider demokrata u Senatu, Heri Rid:

“U prethodnim govorima, predsednik nije rekao ništa novo - osim da ostaje pri dosadašnjoj politici.”

Ipak, neki od demokrata koji su se jutros sastali sa predsednikom kažu da zapažaju izvesne promene u porukama administracije.

XS
SM
MD
LG