Linkovi

Marović i Mesić za nastavak prelaska granice bez viza i tokom 2006.


U jednodnevnoj radnoj posjeti Hrvatskoj boravio je predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović koga je ugostio njegov hrvatski kolega po funkciji Stjepan Mesić.

U izjavama nakon sastanka predsjednici Marović i Mesić zajednički su naglasili kako već sama činjenica da su susreti predsjednika Srbije i Crne Gore i Hrvatske prestali biti spektakularni i postali radni svjedoči o uzlaznoj liniji političkih i ekonomskih odnosa Beograda i Zagreba.

Mesić i Marović su poručili kako treba nastaviti sa sadašnjim režimom prelaska granice bez viza, a što se tiče rješavanja pitanja u ratu nestalih i zatočenih osoba potrebno je u obje države napraviti popise žrtava.

Predsjednik Mesić je posebno upozorio na važnost suočavanja sa prošlošću napominjući kako svi optuženi koje traži Haaški sud mogu samo pred sudom dokazati svoju nevinost dok je s druge strane predsjednik Marović iznio očekivanje da će u procesu evropskih integracija njegova zemlja slijediti primjer Hrvatske i vrlo brzo postati zvaničan kandidat za članstvo.

Sastanku Marovića i Mesića pridružio se šef misije OEBSA u republici Hrvatskoj Horhe Fuentes koji im je predstavio javnu kampanju hrvatske vlade i OEBSA o povratku i integraciji izbjeglica pod nazivom „Hrvatska je dom svih njenih građana“.

Komentarišući negativne reakcije koju je ova kampanja izazvala medju udruženjima srpskih izbjeglica u njegovoj zemlji, predsjednik Marović je rekao kako kampanja nije licemjerna već je vođena dobrim i iskrenim namjerama.

S tim u vezi predsjednik Mesić je dodao kako podržava sve napore u tom pravcu, ali da je svjestan činjenice da na nižim nivoima hrvatske vlasti ne postoji uvijek volja da se napravi tolerantan ambijent za povratak. Inače, tokom dana predsjednika Marovića su primili i hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik parlamenta Vladimir Šeks.

XS
SM
MD
LG