Linkovi

Istraživanje CEDEM-a: Većina za nezavisnu Crnu Goru


Crnogorsku nezavisnost u ovom trenutku podržava 41,4 odsto građana, dok se samostalnosti protivi 32,3 odsto, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava iz Podgorice. Prema rezultatima istraživanja, na referendumu o državnom statusu ne bi glasalo više od 11 odsto ispitanika, a stav o tome nema 14 odsto anketiranih.

Crnogorsku nezavisnost je u septembarskom istraživanju CEDEM-a podržavalo 41,6 odsto građana, dok se samostalnosti protivilo 34,5 odsto, što znači da nema bitnijih odstupanja u odnosu na prethodnu anketu.

U ovom trenutku polovina crnogorskih građana smatra da referendum treba raspisati, dok se tome protivi 30 odsto ispitanika. Među prosrpskim pristalicama oko 16 procenata podržava organizovanje izjašnjavanja.

Istovremeno, 34 odsto anketiranih podržalo je ideju o stvaranju nezavisnih država Srbije i Crne Gore, ali je broj protivnika te opcije ipak veći – 38 procenata. Ostali ne znaju odgovor.

U pogledu podrške strankama, Demokratska partija socijalista premijera Đukanovića je i dalje vodeća sa preko 27 procenata, dok je na drugom mjestu Grupa za promjene koju podržava više od 13 odsto anketiranih. Na trećem mjestu je Srpska narodna stranka sa 6,4 odsto podrške.

Najpopularnija javna ličnost i dalje je izvršni direktor GZP-a Nebojša Medojević, a slijede crnogorski premijer Milo Đukanović i predsjednik Filip Vujanović.

U pogledu institucija, najveće povjerenje uživa Srpska pravoslavna crkva, a slijede Predsjednik Crne Gore, Vojska Državne zajednice, Vlada Crne Gore, Policija i Skupština Crne Gore.

Radom Vlade većina ispitanika je uglavnom nezadovoljna. Najveći broj građana – 81 odsto podržava članstvo u Evropskoj uniji, dok članstvo u NATO podržava više od 37 odsto, a protiv je 35 odsto ispitanika. Istovremeno, saradnju sa Haškim tribunalom podržava gotovo polovina ispitanika, protiv je 31 odsto, a 19 odsto je neopredijeljenih.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG