Linkovi

Arheolozi u Gvatemali iskopali jedan od najstarijih majanskih murala


Arheolozi u Gvatemali iskopali su veliki majanski mural živih boja, za koji se veruje da je najstariji te vrste na svetu. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike, Džesika Berman, dve hiljade godina stara slika na zidu predstavlja prizore iz mitologije i života rane civilizacije Maja.

Koristeći metodu datiranja pomoću izotopa ugljenika, arheolozi su procenili da je mural naslikan stotinu godina pre nove ere. Pronadjen je u drevnoj majanskoj piramidi u Sao Bartolu u Gvatemali a otkrili su ga naučnici koji su na istoj lokaciji, četiri godine ranije otkrili još jedan mural. I, mada je to ranije otkriće bilo spektakularno, vodja tima Vilijam Saturno iz Pibodi Muzeja arheologije i etnologije pri Harvardskom univerzitetu kaže da arheolozi ipak nisu bili pripremljeni na iznenadjenje koje ih je očekivalo.

«Bio sam potpuno zapanjen time koliko je dobro mural očuvan. Njegove sjajne boje i tečne linije izgledale su kao da su mogle biti naslikane juče. Još važnije od očuvanosti je, medjutim, bio njegov sadržaj. Kako je otkrivan zid, tako je otkrivana i majanska priča o nastanku sveta».

Saturno kaže da mural na površini 9x1 metar pokazuje uspostavljanje majanske mitologije. Četiri božanstva, koji su varijacije iste figure i po svemu sudeći sinovi boga kukuruza, podnose žrtve u krvi dok stvaraju živi svet.

«Mi zatim vidimo rodjenje boga kukuruza, njegovu smrt i uskrsnuće, pre nego što se zid završi krunisanjem imenovanog kralja Maja, koji se pridružuje društvu bogova».

Saturno kaže da arheolozi još nisu utvrdili za šta je korišćena prostorija u kojoj se mural nalazio.

«Pretpostavljamo da je to bila neka vrsta sobe za pripreme. Tu je kralj obavljao ceremonije i pripremao obrede koje je vršio ispred piramide.»

Dva kilometra dalje od sobe sa muralom, arheolozi su pronašli grobnicu u kojoj se, kako se veruje, nalaze ostaci jednog od ranih kraljeva Maja. Izvan piramide, oni su pronašli 9,000 delića murala, koje nameravaju da sklope u nadi da će steći potpuniju sliku drevne civilizacije. Pre ovih otkrića, naučnici su imali veoma malo podataka o životu najstarijih Maja. Naučnici kažu da nemaju nameru da pomeraju murale ili ih izlože, iako bi takvu odluku kasnije mogla da donese vlada Gvatemale. Najnovija oktrića iz San Bartola biće objavljena u januarskom izdanju časopisa National Geographic.

XS
SM
MD
LG