Linkovi

Tužilaštvo u Hagu nezadovoljno Mladićevim dosjeom iz Beograda


Tužilaštvo Haškog tribunala nije zadovoljno sadržinom dela dosijea generala Ratka Mladića koji je Beograd ponovo dostavio Hagu krajem prošle nedelje.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je Tužilaštvo navelo da je ovog puta dobilo osam stranica Mladićevog dosijea više, ali da u predatim dokumentima nema podataka koji su traženi od Beograda i da čak postoje neke prazne stranice.

Tužilaštvo nas je obavestilo da razmatra mogućnost da od Tribunala zatraži da izda obavezujuću naredbu beogradskim vlastima da predaju tražene podatke :

"To nije dobar imidž, ukoliko Tribunal stekne utisak da mi nešto skrivamo i zato je najbolje da sprovodemo opsežnu istragu i vidimo da li Vojska zaista ima deo dokumentacije koja nije dostupna Tribunalu", rekao je Ljajić.

Vladi bliske novine Večernje novosti tvrde da je haški optuženik Ratko Mladić lociran i da će biti uhapšen i izručen Tribunalu do kraja godine. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić ponovo tvrdi da njegovo Ministarstvo ne zna gde se nalazi general Mladić :

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno informativna agencija i vojne strukture učiniće sve da ispuni tu obavezu prema međunarodnoj zajednici, Haškom tribunalu i prema svojoj državi, rekao je ministar Jočić".
I član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom i srpski ministar za državnu upravu Zoran Lončar tvrdi da smo hapšenju genarala Mladića "svakim danom sve bliži i bliži jer za mandata ove Vlade apsolutno postoji puna politička volja za saradnju sa Haškim tribunalom."

S druge strane, predsednik Nacionalnog saveta Rasim Ljajić ne deli taj optimizam pred sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će Karla del Ponte podneti izveštaj o saradnji Beograda sa Haškim sudom :

Plašim se da će izveštaj biti prilično negativan, ali činimo sve kako bi se dostavio bar deo dokumentacije koju Tribunal traži, kaže Ljajić, i dodaje da se od Vojske očekuje da što pre dostavi tu dokumentaciju.

XS
SM
MD
LG