Linkovi

Ministri inostranih poslova EU zatražili jačanje reformi u SCG


Ministri inostranih poslova Evropske unije, danas su u Briselu zatražili jačanje reformi u Srbiji i Crnoj Gori, posebno u zakonodavstvu, državnoj upravi i saradnji s Haškim sudom i istovremeno pozdravili početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Srbije i Crne Gore, istakavši da je to "odraz napretka u reformama".

Ministri su naglasili nužnost potpune saradnje svih zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom kao bitan preduslov da se postigne trajno pomirenje u regionu i "ukloni ključna prepreka za uključivanje u Evropsku uniju". Evropski ministri su "toplo pozdravili hapšenje Ante Gotovine i čestitali i Međunarodnom krivičnom sudu i hrvatskoj i španskoj vladi na obavljenom poslu". Takođe su "pozvali Srbiju i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da iskoriste ovaj povoljan razvoj i preduzmu presudne korake da bi se obezbedilo izvođenje svih preostalih optuženih begunaca pred lice pravde".

Šefovi diplomatija su naglasili i da su "rešeni da u punoj meri učestvuju u utvrđivanju statusa Kosova" i podržali platformu za buduću ulogu Evropske unije na Kosovu, naročito u preuzimanju policijske misije i sektora vladavine zakona i ekonomije.

Predsedavajući zasedanja, britanski ministar Džek Stro, saopštio je da ministri Evropske unije nisu postigli saglasnost o davanju statusa kandidata Makedoniji. O tome će u četvrtak i petak u Briselu raspravljati šefovi država ili vlada Evropske unije, dodao je Stro, objasnivši da pojedine članice smatraju da pre razmatranja nastavka procesa proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, mora da se utvrdi budžet Unije za naredni šestogodišnji period.

XS
SM
MD
LG