Linkovi

Konačan Izveštaj o crnogorskom referendumu neće biti izričit u smislu preporuka


Uprkos potpuno različitim tumačenjima stavova Venecijanske komisije za istovjetno formulisane preporuke, zamjenik generalnog sekretara te komisije Tomas Markert rekao je crnogorskim medijima da njihov konačan Izvještaj o crnogorskom referendumu neće biti izričit u smislu preporuka, jer se vlastima i opoziciji sugeriše da sami dođu do zajedničkog rješenja.

Markert je naglasio da je na nacrt izvještaja moguće djelovati amandmanski na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije koja je zakazana za 16. decembr.

Prema njegovim riječima, u ovom momentu je teško predvidjeti kakve će sadržine biti podnijeti amandmani.

"Jedino što sada mogu reći i što je očito iz izvještaja je da će i u toj konačnoj verziji biti sugerisano da suprostavljene strane sjednu za pregovarački sto i pokušaju da se dogovore oko ključnih nesuglasica", precizirao je Markert.

«Mislim da je razumljivo to što svi pokušavaju da se uhvate za onaj dio izvještaja koji najviše odgovara njihovom stanovištu", rekao je on.

Markert je ipak naglasio da će nakon zvaničnog usvajanja izvještaja biti u prilici da otkloni i neke od trenutnih dilema i da pojasni segmente tog dokumenta, naročito one koji se budu dvoznačno tumačili.

Pokret za očuvanje Državne zajednice ocijenio je danas da neće proći pokušaji vladajuće koalicije da obesmisli preporuke Venecijanske komisije u vezi sa referendumom".

Predsjednik Upravnog odbora Pokreta Zoran Žižić smatra da- pošto crnogorska vlast ne može da mijenja matematičke zakone- pokušava da tumačenjem promijeni smisao preporuka, što im neće poći za rukom, kako zbog međunarodne zajednice tako i zbog domaćih oponenata.

Žižić je rekao da u Pokretu pozdravljaju preporuku da na eventualnom referendumu o državnom statusu odluči više od polovine ukupnog broja registrovanih građana Crne Gore, ali da ne odustaju od zahtjeva da o svojoj državi odluče i državljani ma gdje god živjeli.

Srpska narodna stranka koja ne želi dijalog sa crnogorskim vlastima, najavila je danas spremnost da pregovora sa Evropskom unijom u vezi sa organizovanjem referenduma u Crnoj Gori.


XS
SM
MD
LG