Linkovi

Sezona kupovine poklona


U toku je praznična sezona koja je u Americi vezana za velike kupovine. Mnogi Amerikanci su prezauzeti šopingom i umotavanjem poklona za članove porodice, rodjake i prijatelje.

Za jednu ženu koja živi u malom gradu Kalpeperu u Virdžiniji, božićni pokloni su dobili drugačije značenje.

Danima je Pet Džejkobs pakovala kutije i poklone u njenoj kuhinji. Ti paketi su namenjeni američkim vojnicima u Avganistanu. Ona ih zove svojim dečacima.

”Odlučili smo da možemo da se pobrinemo za ove momke za Božić. Tada smo saznali da ih ima 350. Sada ih ima čak 700. Dali smo reč i održaćemo je.“

Pet nije od samog početka planirala da bude Deda Mraz vojnicima koji na frontu služe sa njenim sinom Skotom. Medjutim, kad je Skot počeo da šalje e-mail poruke svojim prijateljima, paketi koje mu je slala su prerasli u ogromni projekat:

”Ovi momci na frontu i u pećinama tragaju za Bin Ladenom. Njima će biti potrebni dezodorans, sapun, pasta za zube, četkica za zube i sredstva za čišćenje oružja.“

Da bi mogla da pošalje te pakete pripadnicima jedinice njenog sina svake druge nedelje, Pet je čistila kuće da bi stekla dodatnu zaradu.

”Radila sam i prekovremeno da bi mogla da kupim poklone za vojnike. Sve što bih zaradila prekovremenim radom išlo je za taj program.“

Kad je Pet odlučila da pokrene ovaj projekat, prikupljala je kutije za cipele i gomilala ih na svom tavanu. Članovi porodice, prijatelji, susedi, crkve i veterani su joj pružali donacije i podršku. Većina ih je iz Kalpepera. grada od 10 hiljada stanovnika udaljenog oko 100 kilometara od Vašingtona.

”Cenim što ste se javili i ponudili pomoć.“

Kiti Vitman, žena penzionisanog pukovnika Vazduhoplovstva je jedan od dobrovoljaca.

”Imam i ja sina u vojsci. To su naši američki sinovi. Ne želimo da se oni vrate sa osećajem da su bili zaboravljeni.“

Svaki paket sadrži čestitku na kojoj piše: ”Za jednog od naših heroja“ i zapakovan je brižiljivo.

Zašto Pet to čini?

”Želim da im se zahvalim i da im zaželim ”Srećan Božić“. To je sve.“

XS
SM
MD
LG