Linkovi

Američki ambasador u Pakistanu tvrdi da Bin Laden više ne kontroliše Al-Kaidu


Američki ambasador u Pakistanu Rajan Kroker izjavio je kako veruje da Osama bin Laden više nema operativnu kontrolu nad terorističkom mrežom Al-Kaida.

Govoreći novinarima u Islamabadu, ambasador Kroker je rekao kako veruje da je Al-Kaida, prema njegovim rečima, ”u dubokoj nevolji.“ On je ustvrdio da je Bin Laden, za koga se veruje da se krije u pograničnom bespućju izmedju Pakistana i Avganistana, isuviše izolovan da bi održavao kontakt sa ćelijama Al-Kaide, raštrkanim po svetu. Kroker nije rekao da li je to što je rekao zasnovano na nekim novim obaveštajnim podacima. Njegova izjava dolazi samo nekoliko dana pošto se na internetu pojavio video snimak zamenika komandanta Al-Kaide, Ajmana al-Zavahirija, u kojoj on tvrdi da Bin Laden još uvek upravlja globalnom terorističkom mrežom. Veruje se da je taj snimak napravljen pre nekoliko meseci. Stručnjaci za Al-Kaidu kažu da raspoloživi obaveštajni podaci uglavnom ukazuju na to da operacijama Al-Kaide upravlja Al-Zavahiri, a ne Bin Laden.

Pakistanac Rahim-Ula Jusefzai jedan je od malog broja analitičara koji su intervjuisali obojicu terorističkih komandanata posle terorističkih napada na Sjedinjene Države, 2001. godine. On kaže da je od kraja te godine Zavahiri po svemu sudeći preuzeo svakodnevnu kontrolu nad Al-Kaidom:

”On je mozak, glavni organizator Al-Kaide. On možda nije verziran u vojnim stvarima, ali je veoma vešt organizator.“

Poslednji put kada je Osama bin Laden vidjen na nekom video snimku bilo je 2004, uoči američkih predsedničkih izbora. Od tada hiljade pakistanskih vojnika, rasporedjenih duž granice sa Avganistanom, sprovelo je niz obimnih antiterorističkih operacija. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf više puta je tvrdio da su lokalne baze i komunikacije Al-Kaide uništeni, a da je na stotine ekstremista pohvatano ili ubijeno.

XS
SM
MD
LG