Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Od početka savezničke invazije poginulo oko 30.000 Iračana


Odgovarajući na pitanja okupljenih na skupu koji je organizovao nevladin Savet za svetsku politiku, američki predsednik Džordž Buš procenio je da je oko 30.000 Iračana poginulo od 20. marta 2003. godine, kada je počela saveznička invazija na tu zemlju. Buš je u Filadelfiji, iskoristio priliku da, u trećem u nizu govora kojima detaljnije obrazlaže strategiju i politiku administracije prema Iraku, ohrabri Iračane pred parlamentarne izbore, zakazane za četvrtak 15. decembra.

"Nijedan narod nije bez problema i odmah stigao do slobodnog, demokratskog društva. Protekle dve i po godine bile su period teške borbe, ali istovremeno i vreme velike nade i dostignuća iračkog naroda”, rekao je predsednik Buš u trećem uzastopnom govoru, kojim pokušava da povrati poljuljano poverenje američke javnosti za njegovu strategiju u Iraku.

U svetlu sve češćih poziva na povlačenje američkih trupa iz Iraka, Buš je i danas ponovio da, kako je rekao “protiv terorizma u Iraku ne prihvata ništa izuzev apsolutne pobede".

Američki predsednik je rekao da je ostalo još mnogo neobabvljenog posla, ali da će – “zahvaljujući hrabrosti Iračana 2005. godina ostati upamćena kao prekretnica u iračkoj i bliskoistočnoj istoriji slobode."

Govoreći o predstojećim izborima, Buš je rekao da će kada u četvrtak Iračani budu birali novu vladu to biti znak da se demokratija razvija uprkos terorističkom nasilju."

Od američkog predsednika, učesnici tribine tražili su da objasni na koji je način rat u Iraku povezan sa teroritričkim napadima od 11. septembra 2001. Buš je kratko odgovorio da je Sadam Husein bio pretnja i da se verovalo da on raspolaže zabranjenim arsenalima.

Predsednik Buš je ocenio i da strahovanja da će u Iraku izbiti građanski rat nisu opravdana jer su, kako je rekao, "nove iračke vlasti spremne da dijalogom i kompromisom reše i najkomplikovanija pitanja".

Jedan od najžešćih i najaktivijih kritičara politike Bušove administracije prema Iraku, demokratski kongresmen iz Pensilvanije, Džon Murta, danas je takođe boravio u Filadelfiji, gde je ponovio poziv da se američka vojska povuče iz Iraka.

Istovremeno stotinjak demonstranata dočekalo je konvoj sa predsjedničkim automobilom anti-ratnim skandiranjem, zvižducima i parolama kojima se, između ostalog podseća, da je u protekle dve i po godine u Iraku poginulo više od dve hiljade američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG