Linkovi

Osuđeno 14 od 16 optuženih za ubistva na Ovčari 


Na maksimalne zakonske kazne za ratne zločine osuđena polovina od 16 optuženih za ratne zločine počinjene 1991. godine na Ovčari kod Vukovara.

Od 16 optuženih Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 14, dok su dvojica oslobođeni optužbi za učešće u streljanju hrvatskih zarobljenika u novembru 1991 godine. Sudsko veće predsedavajućeg Veska Krstajića odredilo je maksimalne kazne komandantu Teritorijalne odbrane Miroljubu Vujoviću, njegovom zameniku Stanku Vujanoviću, komandantu dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica" Milanu Lančužaninu, teritorijalcima Predragu Milojeviću, Predragu Dragoviću, Đorđu Šošiću, Miroslav Đankoviću i Ivanu Atanasijeviću.

Navodeći da se presuda uglavnom zasniva na iskazima dvojice svedoka-saradnika, sudija Krstajić rekao je da su se pokazali kao neophodan instrument kod ovakvih teških krivičnih dela, da je pri određivanju presude Veće kritički ocenilo njihove iskaze i da se nije mislilo da su svedoci-saradnici apostoli istine.

Portparol Tužilštva za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da je nedvosmisleno dokazan zločin na Ovčari i zatim naglašava da nije stavljena tačka na ova slučaj i ocenjuje da je pravda zadovoljena kod izrečene presude za osam lica koja su osuđena na maksimalnu kaznu iako to nije dovoljna satisfakcija za porodice žrtava. Advokat porodica žrtava i direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je nadu da je ovom presudom otvoreno novo poglavlje u srpskom pravosuđu. Ako budemo imali ovakva i druga suđenja za ratne zločine, onda će jednog dana zbilja biti jasno ko je šta radio, rekla je Nataša Kandić. Advokati optuženih izjavili su da ovo nije konačna presuda i najavili žalbe Vrhovnom sudu Srbije.

XS
SM
MD
LG