Linkovi

Gotovina se izjasnio pred Haškim tribunalom da se ne oseća krivim


Razgovarao sam sa svojim advokatom i spreman sam da se danas izjasnim o krivici, rekao je najpre Gotovina pred pretresnom sudiji Karmelu Agiusu sa Malte.

Povodom svake tačke optužnice optuženi je potom izjavio: “Časni sude, nisam kriv“.

Pretodno je sudija ipak odlučio da bude pročitana cela optužnica, uz obrazloženje da je to njegova obaveza, s obzirom da je optuženi bio u begstvu, iako je Gotovina izjavio da mu je optužnica uručena na njegovom maternjem jeziku, da ju je pročitao i razumeo.

Tužilaštvo je na prvom pojavljivanju optuženog pred Sudom, predstavljao Aleks Vajting dok je Gotovinu zastupao advokat određen po službenoj dužnosti, Holanđanin Aleksander Knops.

Optužnica protiv Gotovine podignuta je 21.maja 2001.godine, a objavljena dva meseca kasnije. Optužbe su izmenjene 19. februara 2004, što je obelodanjeno 8. marta prošle godine. Prema optužnici, Gotovina je sa drugima, uključujući Ivana Čermaka, Mladena Markača i pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz Krajine, izmedju ostalog pljačkanjem, oštećivanjem ili potpunim uništavanjem imovine srpskog stanovništva, kako bi se sprečio povratak Srba u te krajeve.

Čermak i Markač su dobrovoljno došli u Hag pošto je protiv njih objavljena optužnica i privremeno su na slobodi, očekujući početak suđenja.


XS
SM
MD
LG