Linkovi

Mnoge prepreke umanjuju očekivanja od sledeće runde pregovora STO


Na novom samitu Svetske trgovinske organizacije, koji počinje u utorak, u Hong Kongu, trebalo je da se finalizira plan za liberalizaciju svetske trgovine i smanjenje siromaštva u zemljama u razvoju. Medjutim, organizatori sada umanjuju očekivanja jer pregovori o nekim ključnim pitanjima još nisu dveli do rezultata.

Najveći kamen spoticanja na samitu Svetske trgovinske organizacije u Hong Kongu biće subvencije poljoprivrednicima. Bogatije zemlje pristaju da smanje te subvencije, ali za uzvrat traže da zemlje u razvoju šire otvore svoja tržišta za industrijske proizvode i usluge. Siromašnije zemlje kažu da smanjenja subvencija, koja predlažu Evropska unije i Sjedinjene Države, nisu dovoljna. Alan Oksli, predsednik organizacije Svetski rast, koja se zalaže za slobodnu trgovinu, upozorava na opasnost od prenagljenih dogovora.

”Stavovi i bogatih i siromašnih zemalja ne idu dovoljno daleko. Mnoge siromašne zemlje kažu da se bogate zemlje neće liberalizovati, a i zašto bi. To je kao da vas nije briga što vaš sused ne drži čisto svoje dvorište.“

Drugo ključno pitanje je uspostavljanje osnovnih pravila. Na nedavnom sastanku u Ženevi pregovarači nisu uspeli da se dogovore o smanjenju carina, ukidanju subvencija i izuzimanju pojedinih vrsta robe. Bivši zamenik direktora Svetske trgovinske organizacije Endru Stoler kaže da to koči dalje napredovanje:

”Morate znati opšta pravila pre nego što počnete da pregovarate o izuzecima. U stvari, ono što smo se nadali da ćemo se dogovoriti u Hong Kongu bilo je predvidjeno za dogovor još decembra 2003, u Kankunu.“

Ministri trgovine iz 149 zemalja članica Svetske trgovinske organizacije provešće čitavu sledeću nedelju u danonoćnim pregovorima. Predstavnik Svetske trgovinske organizacije Kit Rokvel kaže da će se pregovarati o poljoprivredi, industrijskim carinama, uslugama, pitanjima razvoja i pravilima za trgovinu. Medjutim, i on kaže da se ne očekuje nikakav širi dogovor:

”Nadamo se da ćemo ipak koraknuti dalje u pregovorima, da ćemo izoštriti fokus, kako bismo, kada se vratimo početkom sledeće godine, mogli da se usredsredimo na nalaženje rešenja.“

Medjutim, bivši zamenik direktora Svetske trgovinske organizacije Endru Stoler izražava nadu da zemlje članice shvataju važnost održavanja zamaha:

”Mislim da će verovatno biti uložen istinski napor da se ostvari neki napredak u Hong Kongu, jer svi ti ministri znaju da će, ako propuste ovu priliku, iduće godine biti veoma teško održati tempo pregovora.“

Ukoliko samit u Hong Kongu ne udahne novu energiju diskusijama, upozoravaju neki stručnjaci, čitav sistem Svetske trgovinske organizacije bićer potkopan i postaće veoma teško sprovesti ranije dogovore. Konferencija počinje u utorak, 13. decembra, a završava se u nedelju, 18. decembra.

XS
SM
MD
LG