Linkovi

Jedan Pakistanac čini sve što može da pomogne svom selu posle razornog zemljotresa


Do pre samo nekoliko godina, on je vozio taksi, ovde u Vašingtonu, i sanjao o dobitku na lutriji. Isan Kan je gradonačelnik Batagrama u Pakistanu, području uništenom u nedavnom zemljotresu, i sam finansira napore da se pomogne lokalnim stanovnicima što je fascinantno ako znamo poreklo njegovog novca.

Godinama je Kan vozio taksi u Vašingtonu, radeći smene od 15 sati dnevno, 7 dana u nedelji. Jednog dana je na benzinskoj pumpi kupio tiket za lutriju «Powerball». Kasnije je Kanov dispečer preneo svim taksistima – od kojih mnogi igraju lutriju – šta je čuo na vestima.

«Jutro kada sam im javio da je dobitni tiket prodat na Eksonovoj pumpi u Džordžtaunu on je rekao – «o, pa ja tamo igram loto, moraću da proverim svoje brojeve».

Nekih noći Kan je radio toliko da je spavao u taksiju. Više to ne mora jer je osvojio 35 miliona dolara.

«Moram priznati da sam se malo rasplakao, mislio sam – nemoguće da se ovo dešava!»

Kan je iskoristio deo novca da pomogne tamo gde je pakistanska vlada zatajila. On je nabavio materijal za izgradnju kuća, šatore... i dao blizu 200.000 dolara za lekove.

«Samo treba da nastaviš da pomažeš svom narodu i zaboraviš na novac» kaže Kan... koji je počeo da otvoreno kritikuje vladu zbog korupcije koja po njegovom mišljenju sprečava da novac stigne do onih kojima je potreban.

«Novac je tu, sve što nam treba su dobri ljudi da prosto urade ono što je ispravno», ističe on.

I sada pomoć i inspiracija stižu zahvaljujući jednom dobrom čoveku, njegovoj veri i Powerball-u.

XS
SM
MD
LG