Linkovi

Predsednik Buš će održati svoj govor u Filadelfiji samo tri dana pre nego što Iračani izadju na birališta


Predsednik će održati svoj govor u Filadelfiji samo tri dana pre nego što Iračani izadju na birališta da bi izabrali novi parlament.

Predsednik Buš tvrdi da pobeda u Iraku zavisi od napretka u tri oblasti. U dosadašnja dva govora on seosvrnuo na pitanja bezbednosti i ekonomije. U današnjem govoru njegova tema će biti politički proces u Iraku. U nastupima u nedeljnim programima američkih tv mreža američki ambasador u Iraku Zalmaj Kalilzad nagovestio je elemente predsednikovog govora, napomenuvši da očekuje visoku izlaznost birača, kao i, po prvi put, učešće iračkih sunita u većem broju.

Očekuje se da će predsednik Buš u svom govoru takodje naglastiti te aspekte, nastojeći da opravda nastavak snažnog američkog vojnog prisustva u Iraku. Medjutim, kritičari tvrde da on predstavlja suviše pozitivnu sliku o situaciji u Iraku. U nastupu u programu mreže NBC, bivši državni sekretar Medlin Olbrajt je rekla da smatra da je serija predsednikovih govora o Iraku od pomoći, ali da se ne slaže sa njim u pogledu znakova progresa u toj zemlji.


«Kao što vidimo iz medijskih izveštaja Amerikanci i Iračani ginu u Iraku svakog dana, a dešavaju se i druge strašne stvari u domenu bezbednosti i obnove. Predsednik Buš nam u svojim govorima poručuje nešto što je ne vidim.»

Debata o Iraku je proteklih nedelja u Vašingtonu postala sve ogorčenija, dok se republikanci i demokrate medjusobno optužuju da pogrešno predstavljaju situaciju u Iraku u nastojanju da postignu političke poene. Senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem je u istom programu mreže NBC pozvao obe strane da ublaže svoju retoriku.


«Želeo bih da prestanemo da objavljujemo oglase jedni protiv drugih i da pokušamo da nadjemo konsenzus. Možda bi ovo moglo da bude jedna od tačaka o kojima možemo da se složimo: Ono što se dešava u Iraku važno je za region Bliskog istoka, kao i za našu nacionalnu bezbednost. Pokušajmo da dodjemo do plana koji bi nam omogućio da napustimo Irak časno i da damo tim ljudima koji masovno ginu za svoju slobodu razumnu šansu da ostvare uspeh.»

Svoj završni govor o Iraku predsednik Buš će održati u sredu dan uoči ključnih izbora za novi irački parlament.

XS
SM
MD
LG