Linkovi

Američki reprezentativac u bobu želi da zaboravi suspenziju zbog dopinga


Zvaničnici američkog olimpijskog tima vole da kažu da je Pavle Jovanović jedan od kočničara kojih se najviše plaše takmičari Svetskog Kupa u bobu.

Zbog dva prva mesta krajem 2004. i sjajnih vožnji tokom 2005. trebalo bi da bude izabran u posadu koja će učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu.

Dvadeset-sedmogodišnji Pavle Jovanović rođen je i odrastao u Toms Riveru u saveznoj državi Nju Džersi. Počeo je da se takmiči u bobu sa 20 godina i brzo postao sjajan u ulozi kočničara, osobe koja sedi na kraju četvoroseda ili dvoseda. Kočničar ima ključnu ulogu u pokretanju boba, ali i u njegovom zaustavljanju posle trke. Težak 100 kilograma i visok 185 cm, Jovanović predstavlja prototip savršenog kočničara.

«Nisam trenirao sve ove godine samo sa ciljem da budem kočničar. Jednostavno volim ovaj sport, a prirodno sam bio dobar u dizanju tegova i trčanju. Samo sam nastavio to da radim», objašnjava Jovanović.

Međutim, svega mesec dana pre početka takmičenja u bobu na Olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju 2002, Jovanović je na doping testu bio pozitivan na steroid norandrosteron. Podržan od strane svojih reprezentativnih kolega, Jovanović je tada rekao da je nenamerno uneo zabranjenu supstancu u organizam, pošto se nalazila u dodatku za ishranu, koji je dobio od nutricioniste. Sve to nije pomoglo pred Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), koji je Jovanoviću izrekao dvogodišnju zabranu. Američki tim bez njega osvojio je srebro, prvo odličje posle 46 godina bez medalje, a Jovanović se priseća kako je pratio trku na kompjuteru kod kuće.

«Gledao sam kako se moj tim takmiči i ujedno morao da odlučim da li ću uspeti da se vratim. To je bila jedna od najtežih stvari», kaže on.

Dve godine pauze, Jovanović je iskopristio da se posveti studijama na Univerzitetu Rudžers (Rutgers) u svojoj rodnoj državi Nju Džersi. Puno vremena provodio je sa svojim ocem, što nije bilo moguće dok je bio u punom treningu, a sada će ipak imati priliku da se izbori olimpijsku medalju, koja mu je izmakla pre skoro četiri godine. Njegovo dugogodišnje iskustvo i dobre pripreme pomogli su mu da osvoji dva zlata i jedno srebro tokom Svetskog kupa u bobu prošle sezone, a sa partnerom Todom Hejson u dvosedu, ove sezone već je osvojio jedno srebro i bronzu. Kako kaže, nada se da će toj kolekciji, u februaru konačno dodati i olimpijsko odličje.

XS
SM
MD
LG