Linkovi

Buš: Sposobnost iračke armije ključ za pobedu u Iraku


U najnovijim govorima koje je održao s ciljem da uveri kritičare da ima plan za pobedu u ratu, američki predsednik je istakao da će jačanje iračkih snaga omogućiti uspešno američko povlačenje iz sve nepopularnijeg rata.

Pod ogromnim javnim i političkim pritiskom da umanji razmere rata u kojem je već poginulo više od dve hiljade Amerikanaca i koji je koštao američke poreske obveznike 225 milijardi dolara, predsednik Buš je povezao američku izlaznu strategiju sa sve aktivnijom ulogom iračkih snaga bezbednosti.

«Kako se iračke snage budu podizale, koalicione će moći da se povlače. A kada ostvarimo svoju misiju da pobedimo teroriste u Iraku, naše trupe će se vratiti u svoju ponosnu zemlju», rekao je predsednik, istakavši da se sada, rame uz rame sa koalicionim snagama, bori više od 120 iračkih policijskih i armijskih bataljona - koje su obučili Amerikanci.

Međutim, pojedini analitičari kažu da te brojke ne odražavaju na primer složene međuplemenske probleme sa kojima je Irak suočen. Bivši američki ambasador Dejvid Mek je analitičar u Institutu za Bliski istok u Vašingtonu.

«Ništa od toga neće biti uspešno ako se ne poveže sa određenim političkim pomirenjem koje će znatnoj sunitskoj manjini da omogući stvarni udeo u uspehu ovih bezbednosnih institucija centralne vlasti», kaže Dejvid Mek.

Pojedini analitičari smatraju da iračke jedinice, bez rešenja te političke jednačine, neće moći da obezbede rasparčani Irak.

Kris Prebl, vojni stručnjak u vašingtonskom Institutu «Kejto», kaže da je - uprkos spremnosti pojedinih bataljona da krenu na pobunjenike - njihova ukupna spremnost «neujednačena».

«U tom smislu, možete imati neku kurdsku jedinicu koja se izuzetno dobro bori u pokrajini Anbar, a veoma loše u Mosulu ili Tikritu.»

Takođe, irački policajci se u pojedinim slučajevima regrutuju da bi izmirili neke stare račune.

«Mislim da bi trebalo da brinemo i o tome da ćemo iskoristiti svoja sredstva da razvijemo institucije iračke bezbednosne službe, koje će biti samo maska za razne milicije», kaže bivši američki ambasador.

Sjedinjene Države su izdvojile 10 milijardi dolara za obuku i opremu Iračana, koji treba da preuzmu neke bezbednosne operacije koje sada izvodi koalicija. Smanjenje američkih trupa bi moglo da započne već iduće godine, iako pojedini analitičari kažu da je to odluka koju bi mogla da motiviše unutrašnja politika, a ne spremnost iračkih vojnih snaga.

XS
SM
MD
LG