Linkovi

Hrvatski general Ante Gotovina u pritvoru Haškog tribunala


Posle četiri godine bekstva, hrvatski general Ante Gotovina našao se danas u pritvoru Haškog tribunala koji ga je optužio za ratne zločine nad krajiškim Srbima počinjen pre 10 godina.

Nešto posle 14 sati, kombi u kojem je bio Gotovina - uz Radovana Karadžića i Ratka Mladića najtraženiji haški begunac - ušao je u pritvor Tribunala u Sheveningenu. Gotovinu su španske vlasti jutros avionom prebacile na aerodrom u Roterdamu, nakon što su ga 7. decembra uhapsile na Kanarskim ostrvima.

Prvo pojavljivanje Gotovine pred sudijom Tribunala tokom kojeg će se izjasniti o krivici po osam tačaka optužnice zakazano je za ponedeljak.

Gotovina je u bekstvu bio od 2001. godine, kada je Tribunal objavio optužnicu protiv njega zbog zločina koje su hrvatske snage pod njegovom komandom počinile nad srpskim stanovništvom tokom i posle ofanzive na Kninsku krajinu, od avugsta do novembra 1995.

Po optužnici, Gotovina kao operativni zapovednik ofanzive "Oluja" snosi ličnu i komandnu odgovornost za progon Srba na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi; ubistvo oko 150 srpskih civila; pljačku; bezobzirno razaranje naselja; deportacije i prisilno raseljavanje i druga nehumana dela.

Zajedno sa Gotovinom, prema optužnici, učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno proterivanje Srba bili su i Franjo Tudjman, te generali Ivan Čermak i Mladen Markač, koje je Haški tribunal takodje optužio. Gotovini, Čermaku i Markaču, koji na privremenoj slobodi čekaju sudjenje, najverovatnije će se suditi u objedinjenom postupku.

XS
SM
MD
LG