Linkovi

Nina Bang-Jensen: Hapšenje Gotovine jasan signal vladi u Beogradu


Direktor vašingtonske Koalicije za medjunarodnu pravdu Nina Bang-Jensen, u razgovoru sa kolegom Žoržom Crmarićem, ocenjuje da hapšenje i transfer u Hag Ante Gotovine, otvara vrata članstvu Hrvaske u NATO-u, jer medjunarodna zajednica pokazuje znake iskrenog divljenja zbog postupanja Vlade u Zagrebu, posebno ako se ima u vidu da – kako kaže -unutar Hrvatske ima ljudi koji Gotovinu smatraju herojem.

Bang-Jensenova se nada da će to biti jasan signal vladi u Beogradu.

Nina Bang-Jensen: Pritisak na Beograd će svakako biti pojačan i toga moraju biti svesni. Nesumnjivo vrlo su zabrinuti zbog onoga što će Karla del Ponte narednog petka saopštiti Savetu bezbednosti, ne samo u vezi sa činjenicom da dvojica najtraženijih optuženika još nisu uhapšena, već i zato što vlasti u Beogradu nisu Tribunalu predale svu traženu dokumentaciju. Mislim da će se pritisak na Beograd veoma pojačati”, kaže direktor Koalicije za medjunarodnu pravdu, nevladine organizaije koja u Vašingtonu pruža konsultantske usluge Haškom tribunalu.

Nina Bang-Jensen: Konačno svi znaju da je Beograd adresa na kojoj bi trebalo tražiti informaciju koja će dovesti do Mladićevog hapšenja, jer oni sada teško mogu održati argument da ne mogu da nadju Mladića jer nije u Srbiji. Zagreb nije imao nikakiavih problema da dostavi podatke koji su doveli do hapšenja Anta Gorovine”, kaze Bang-Jensen.

XS
SM
MD
LG