Linkovi

Epidemija ptičijeg gripa u SAD mogla bi da usmrti i do dva miliona Amerikanaca


Prema izveštaju američke administracije, epidemija ptičijeg gripa u SAD mogla bi da usmrti i do dva miliona Amerikanaca i da uzrokuje ekonomsku recesiju. Lider većine u Senatu, senator Bil Frist iz Tenesija, ukazao je sinoć na nalaze u izveštaju kongresnog budžetskog ureda, koji je objavljen u četvrtak: u pandemiji ptičijeg gripa moglo bi da bude zaraženo 90 miliona gradjana i da toj bolesti podlegne više od dva miliona ljudi. Frist je rekao da se u izveštaju navodi da bi pandemija mogla da se odrazi na učinak američke radne snage i rezultira smanjenjem od pet odsto bruto nacionalnog proizvoda, što predstavlja isto smanjenje koje beleži tipična ekonomska recesija.

“ To je isto kao da američka ekonomija registruje gubitak od 675 milijardi dolara, što predstavlja ogroman iznos.”

Senator Frist, koji je po profesiji lekar, rekao je da adminstracija treba da već sada preduzme mere da bi ublažila posledice potencijalne pandemije.

“ Ako odmah izradimo i sprovedemo odredjene korake, mogli bismo da svedemo na minimum direktne ekonomske posledice pandemije, i što je još važnije, da uveliko smanjimo veliku cenu indirektnih posledica.”

Senator Frist je ponudio svoj plan kojim se predvidja da administracija uspostavi efikasan sistem informisanja javnosti, da koristi rigorozan nadzor da bi se pandemija zaustavila, da poveća zalihe antivirusnih lekova, nagomila rezerve vakcina i obuči zdravstveno osoblje da se brzo mobiliše u slučaju pandemije. Senator Frist je napomenuo i da je predsednik Buš zatražio od Kongresa da odobri sedam milijardi dolara za borbu protiv ptičijeg gripa.

XS
SM
MD
LG