Linkovi

Ren: Kosovo je toliko važno za stabilnost regiona da mi ne smemo da dozvolimo neuspeh


Ispunjenje standarda, međunarodno prisustvo, finansijska pomoć i evropska perspektiva su četiri parametra za ulogu Evropske unije tokom i nakon pregovora o statusu Kosova i Metohije, izjavio je danas u Briselu evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Evropski komesar je podsetio na sinoćni susret u Briselu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i rekao da od Beograda očekuje da igra konstruktivnu ulogu i ''počne da precizira pregovaračku poziciju kako bi proces mogao da napreduje''.

Ren je danas predstavio dokument koji je izradio u saradnji sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom. Taj dokument, koji će u ponedeljak razmotriti Savet ministara EU, ne sadrži stav Unije o ishodu pregovora, već pre svega definiše njenu ulogu tokom i nakon pregovora o statusu Kosova i Metohije.

''Kosovo je toliko važno za stabilnost regiona da mi ne smemo sebi da dozvolimo neuspeh i ne možemo da imamo status bez standarda'', rekao je Ren.

Kad je reč o međunarodnom prisustvu na Kosmetu, koje će predvoditi EU, NATO će nastaviti svoju vojnu ulogu, dok će EU preuzeti ulogu u oblastima pravne države, poput policije i pravosuđa, dodao je on. Kosovo će, ipak, morati da ima i mogućnost da potpisuje međunarodne ugovore, pre svega sa finansijskim institucijama, naglasio je Ren.

On je podsetio na izuzetno lošu ekonomsku situaciju na Kosovu i činjenicu da je nezaposlenost u pokrajini oko 50 odsto, kao i da kosovska ekonomija zavisi od ''rodbinskih dotacija iz inostranstva i međunarodnih donacija, što svakako nije zdravo''.

Ren je naveo da Evropska komisija trenutno obezbeđuje 25 miliona evra od ukupno 300 miliona evra, koliko košta međunarodna misija na Kosmetu.

XS
SM
MD
LG