Linkovi

Gugl omogućava letenje po svetu


Velika američka kompanija za internet usluge, popularni Gugl, ne prestaje da nas bombarduje novim besplatnim softverom za razne korisne namene.

Najnoviji Guglov proizvod zove se Gugl ert (Google Earth), a u probnoj, beta verziji, može da se skine sa Guglovog sajta. U spakovanom stanju težak je svega 11 megabajta. Štaviše, Gugl nudi i verziju svetskih mapa za mobilne telefone. U osnovi, Gugl ert je proširena verzija ranijeg softvera Gugl maps, koja daje satelitsku, ili avionsku sliku mnogih delova zemlje. Sa te velike visine možete da se spustite znatno bliže i da vidite mesto koje ste upisali u prozorče. To, naravno, nije sve.

Sa strane imate komande za okretanje slike i promenu njenog nagiba, odnosno ugla gledanja. Na taj način možete da sagledate teren u tri dimenzije, a u većim gradovima da vidite i zgrade. Slike su snimljene iz satelita i aviona u poslednje tri godine, i Gugl kaže da će ih povremeno obnavljati. Na slikama većih mesta rezolucija je bolja od jednog metra, ali za nju je potrebno imati dobru grafičku karticu i procesor brzine najmanje 500 megaherca. Za korisnike van Sjedinjenih Država, Kanade i Zapadne Evrope ovaj softver biće koristan kao sredstvo za učenje geografije. Uz njegovu pomoć oni mogu, sedeći kod kuće, da lete iznad mosta Golden gejt ili Kanjona reke Kolorado, da oblete oko Ajfelovog tornja ili iznad Venecije, da vide i saznaju mnogo štošta.

XS
SM
MD
LG