Linkovi

Kritika na račun Kongresa i Bušove administracije zbog usporavanja antiterorističkih napora


U konačnom izveštaju nezavisne dvostranačke komisije koja je istraživala obaveštajne propuste koji su prethodili terorističkim napadima na Ameriku 11. septembra 2001. upućuje se oštra kritika američkoj vladi i Kongresu da nisu sproveli u delo ključne preporuke za jačanju odbrane u slučaju terorističkih napada.

Komisija je 2004, po završetku istrage o terorističkim napadima u kojima je poginulo oko 3 hiljade ljudi, izdala 41 preporuku i obavezala se u javnosti da tokom niza potonjih pretresa proveri kako su na te preporuke odgovorili Kongres i Bušova administracija. Rezultati objavljeni pre nekoliko dana nisu ohrabrujući: članovi komisije su ustanovili da je Kongres manjkavo obavio svoj posao ili poputno zakazao u pet oblasti koje su precizirane za sprečavanje novih napada Al Kaide na Ameriku. Mada je Kongres obavio najopsežniju reformu obaveštajnih službi od 1947. i uspostavio položaj direktora Nacionalne obaveštajne mreže i Nacionalni centar za kontraterorizam, predsedavajući komisije, Tomas Kin, ukazao je da je komisija zakonodavnom telu dala tek prelazne ili najniže ocene zbog nekih poražavajućih činjenica.

“Skandalozno je da policija i vatrogasne službe u velikim gradovima još uvek ne mogu da efikasno komuniciraju u slučaju kriza. Skandalozno je da se još uvek ne vrši poredjenje lista avionskih putnika sa listama traženih terorista. Skandalozno je da još uvek odvajamo nedovoljno sredstava za domaću bezbednosti i to zbog nekih nepotrebnih programa.”

Ima i kongresmena koji su zabrinuti da reforma obaveštajnih službi i napori da se usavrše komunikacije izmedju agencija kao što su CIA i FBI nisu doneli željene rezultate. Republikanski kongresmen Piter King kaže da je najnoviji izveštaj komisije alarmantan i da je kongres možda stvarno popustio u svojoj budnosti u periodu posle terorističkih napada

“Sa komisijom se ne slažem utoliko što stvari sada ipak mnogo bolje stoje nego pre 11. septembra 2001. Mora naravno više da se uradi ali to ne može da se desi preko noći jer se radi o milijardama dolara i milionima službenika. A neprijatelj vreba svugde, sve vreme.”

Demokratski kongresmen Bart Stupak tvrdi da Bušova adminsitracija nije dovoljno uradila da republikance u kongresu navede da udovolje preporukama komisije.

“Od ove administracije još uvek nemamo čak ni nešto što liči na strategiju, predanost i vođstvo.”

Predsednik Buš odbacuje te kritike, dok Bela kuća navodi desetine primera u kojima je administracija delovala u duhu preporuka komisije, kao što su reforma obaveštajnih službi, jačanje bezbednosti u transportu i poboljšanje granične bezbednosti. Medjutim, član komisije Tim Romer poručuje Amerikancima da treba da se angažuju.

”Treba da pišu svojim predstavnicima u Kongresu, da ih pozivaju telefonom i da im elektronskom poštom šalju poruku da neprelazne ocene nisu prihvatljive za kongresmene, i da su daleko od savršenih standarda koje Amerikanci očekuju kada se radi o bezbednosti zemlje.“

A zakonodavci, o čijim mestima u Kongresu će se glasati iduće godine, sigurno će budno osluškivati šta im poručuje njihovo biračko telo.

XS
SM
MD
LG