Linkovi

Demokrate i dalje podeljene oko Iraka


Predsednik Buš će u ponedljeak održati u Filadelfiji još jedan govor o ratu u Iraku. U nizu obraćanja javnosti, američki predsednik jasno pokušava da obnovi podršku njegovih sunarodnika ratu u Iraku koja u poslednje vreme postojano opada.

Demokrate su podeljene: tako je bilo kada je predsednik Buš zatražio njihovu podršku pred početak rata, a tako i sada dok se raspravlja o sledećim koracima u Iraku. Debata unutar demokratskog tabora zahuktala se posle nedavnog predloga demokratskog kongresmena iz Pensilvanije, Džona Murte, da se neodložno pridje postepenom povlačenju američkih snaga. Mada demokrata, kongresmen Murta je konzervativnih nazora, odlikovan je u vijetnamskom ratu i veliki je zagovornik oružanih snaga. Stoga je njegovo istupanje protiv rata izazvalo pravi šok u Demokratskoj stranci.

“Nisam ja u pitanju; radi se o nečemu o čemu javnost već dugo govori jer sagledava stvari mnogo bolje nego administracija i Kongres.”

Još jedan demokrata sa pesimističkim stavom prema Iraku je predsednik stranke i bivši aspirant za predsedničkog kandidata, guverner Hauard Din.

“Voleo bih da je predsednik više pažnje obratio na istoriju Iraka pre nego što smo tamo otišli. Ideja da ćemo u tom ratu pobediti nažalost je sasvim pogrešna.”

Republikanci su žustro osudili tu Dinovu izjavu, ali to je učinilo i 6 demokrata koji se protive brzom povlačenju američkih vojnika. Medju njima je i senator, Džozef Liberman.

“Ne možemo sebi dozvoliti da izgubimo. Cena pobede u Iraku biće za SAD velika, ali cena poraza bila bi katastrofalna.”

Dok ankete javnog mnjenja pokazuju da podrška ratu opada i da mnogi Amerikanci sada veruju da je rat bio greška, u Demokratskoj stranci se vodi debata o tome šta bi Amerika trebalo sada da uradi. Prema rečima direktora Centra za političke nauke pri iniverzitetu države Virdžinije, Lerija Sabata:

“Demokrate su podeljne, a u javnosti vlada uverenje da su oni za totalno i što hitnije povlačenje.”

Ali, to nije slučaj jer se većina demokrata za sada ogradjuje od naglih poteza koje zagovara kongresmen Murta. Mnogi analitičari veruju da zbog nepoplarnosti rata u Iraku demokrate imaju dobre izglede za pobedu kada se iduće godine bude glasalo o svih 435 mesta u Predstavničkom domu i jednoj trećini mesta u stočlanom Senatu. Medjutim, demokrate moraju da ponude narodu konkretniji plan koji prevazilazi puko protivljenje ratu, kažu analitičari.

XS
SM
MD
LG