Linkovi

Državni sekretarijat reaguje na vest o hapšenju Ante Gotovine


Na današnjem brifingu za novinare u američkom Državnom sekretarijatu, portparol Adam Ereli je reagovao na vest o hapšenju Ante Gotovine, a na pitanje novinara da li je Hrvatska aktivno učestvovala u hapšenju na način koji će joj obezbediti adut u daljem procesu evropske integracije, Ereli je rekao...

“Amerika pozdravlja vest o hapšenju Ante Gotovine na Kanarskim ostvrima... SAD čestitaju Hrvatskoj, Španiji i Tribunalu na naproima koji su doveli do hapšenja. Što se tiče učešća Hrvatske i Tribunala u hapšenju, trebalo bi njima da se obratite za tu informaciju. Kao što sam rekao, zemlje koje rade na ispunjavanju svojih obaveza u odnosu na rezolucije Saveta bezbednosti UN i na haški Tribunal potrebno je da to čine u potpunosti kako bi postale punopravne članice evroatlantske zajednice. Hapšenje je za Hrvatsku veliki korak napred na putu ka evenutalnom članstvu u NATO-u i u najboljim je interesima te zemlje, a predstavlja i kljucni korak ka regionalnom pomirenju.”

Ereli je potvrdio da je Hrvatska u tom procesu imala aktivnu ulogu od koje će imati konkretnu korist. Odbijajući da odgovori da li je Zagreb dobrovoljno prišao tom poslu, Ereli je naglasio da je hapšenje Gotovine podsetnik Srbiji da još ima nerešenih slučajeva.

”SAD su jasno stavile do znanja, a ovu priliku korisitimo da to i podvučemo, da vlada Srbije i Crne gore i vlasti RS treba da prezumu sve što je u njihovoj moći da bi ispunile svoje medjunarodne obaveze prema haškom Tribnualu, posebno što se tiče hapšenja i izručenja u Hag Radovana Karadžića i Ratka Mladića,“ zaključio je portparol Stejt dipartmenta, Adam Ereli.

XS
SM
MD
LG