Linkovi

Kondoliza Rajs razjasnila pitanje optužbi da postoje tajni zatvori za teroriste u Evropi


Generalni sekretar NATO-a Jap De Hop Shefer je rekao da je objašnjenje gospodje Rajs pomoglo da se prevazidje nesporazum izmedju Vašingtona i njegovih saveznika.

Pitanje navodnog zlostavljanja zatvorenika je dominiralo dnevnim redom gospodje Rajs u Briselu kao i u prethodnim odredištima njene turneje: Berlinu, Bukureštu i Kijevu. I američki i evropski funkcioneri su izjavili da je njeno objašnjenje donekle ublažilo zabrinutost medjunarodne zajednice o praksi Sjedinjenih Država vezanoj za pritvaranje osumnjičenih terorista. Državni sekretar je u ponedeljak pred polazak na put u Evropu izdala saopštenje u kojem se tvrdi da Sjedinjenje Države ne dozvoljavaju, ne tolerišu i ne odobravaju torturu, niti transportuju osumnjičene teroriste u zemlje gde bi, po verovanju američkih funkcionera, oni mogli biti podvrgnuti torturi.

I mada je odbila da potvrdi ili demantuje postojanje pritvornih centara Centralne obaveštajne agencije, ona je takodje rekla da Sjedinjene Države nisu prekršile suverenitet zemalja koje saradjuju sa Vašingtonom u anti-terorističkim operacijama. Ona je obrazložila to saopštenje na sastancima sa evropskim liderima, čiji je vrhunac bila sinoćna privatna večera sa ministrima inostranih poslova 32 zemlje članice NATO-a i Evropske unije. Visoki američki funkcioner koji je održao brifing za novinare rekao je da je gospodja Rajs napustila taj dogadjaj zadovoljna, kako je rekao, ozbiljnim diskusijama o dilemi koju predstavlja terorizam, bez niskih udaraca i pozerstva. Kasnije na konferenciji za štampu kojom je završen sastanak ministara inostranih poslova NATO-a , generalni sekretar severonatlanskog saveza Jap de Hop Shefer rekao je da je ublažena kontroverza u Evropi oko tog pitanja:

“Mislim da su ovo bile dobre diskusije i mislim da je njima ublažena situacija. Takodje mislim da je državni sekretar Rajs snažno intervenisala i to u okviru trans-atlanskog političkog dijaloga, koji svi tako puno cenimo. Bilo je sasvim logično i prirodno da je o toj temi diskutovano na sinoćnoj večeri.“

Zatim je sa novinarima razgovarala Kondoliza Rajs rekavši da ceni podršku koju je dobila od svojih evropskih kolega. Ona je takodje istakla da su Sjedinjene Države zemlja koja poštuje zakone i da administracija predsednika Buša neće tražiti od američkih državljana da krše zakone ili medjunarodne obaveze SAD. Medjutim, ona je takodje rekla da budući skandali oko zlostavljanja ne mogu biti isključeni.

”Da li će biti zloupotreba? To je sasvim moguće, jer samo zato što ste demokratija ne znači da ste savršeni. Videli smo u Iraku u Abu Graibu, u skladu sa tradicionalnim okvirom Ženevske konvencije da su se odigravale akcije koje su van američke politike. Te akcije su podrobno istražene, a prekršioci kažnjeni. To je jedino obećanje koje možemo dati - da ćemo, ako otkrijemo zlostavljanje, sprovesti istragu i kazniti počinioce,“ rekla je državni sekretar Rajs.

Više evropskih ministara inostranih poslova, uključujući holandskog ministra inostranih poslova, Bernarda Bota, čija je vlada bila posebno kritična, rekli su novinarima da su im pružena uveravanja u javnim i privatnim primedbama Kondolize Rajs. Medjutim, ni Evropski ni američki funkcioneri nisu rekli da očekuju da će to pitanje odmah biti razrešeno, uzevši izmedju ostalog u obzir odbijanje Sjedinjenih Država da se direktno pozabave optužbama da Centralna obaveštajna agencija ima pritvorne centre i prebacuje zatvorenike kroz vazdušni prostor zemalja Evropske unije.

XS
SM
MD
LG