Linkovi

Karla del Ponte izjavila je da će dati negativnu ocenu saradnji Srbije sa Haškim tribunalom


Veoma sam ljuta zbog činjenice da su Karadžić i Mladić još na slobodi, to je stvarno skandal, rekla je Karla del Ponte. Posle razgovora sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, Karla del Ponte je upozorila da ima i drugih begunaca, tu su Tolimir, Hadžić, Župljanin i zapitala se ko štiti te ljude od hapšenja. To je sve ono što Vlada Srbije mora da razreši a mi ćemo joj u tome pomoći, rekla je Karla del Ponte.

Premijer Koštunica ponovio je spremnost Srbije da sarađuje sa Haškim sudom i u kratkom periodu reši i spomenute slučajeve. U razgovoru sa gospođom del Ponte pokazalo se da postoje neki problemi koji su možda otežali saradnju, ali uveren sam posle ovog razgovora da će i ti problemi biti otklonjenii da ćemo se približiti kažnjavanju svih oni koji su počinili ratne zločine, rekao je Koštunica.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović ocenio je da će položaj Srbije biti još teži posle hapšenja haškog optuženika Ante Gotovine i da se rešenje hapšenja preostalih optuženika nameće kao jedan od državnih prioriteta, a funkcioner Socijaldemokratske partije Meho Omerović smatra da će hapšenje Gotovine predstavljati dodatni pritisak na Srbiju da što pre uhapsi Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića.

Dugogodišnji izveštač iz Haškog suda Ljiljana Smajlović takođe smatra da će se pritisak na Srbiju pojačavati i da se sada situacija veoma komplikuje jer Beograd može biti izolovan na sednici Saveta bezbednosti UN.

A bivši šef diplomatije Goran Svilanović izjavio je da ako Karla del Ponte u izveštaj Ujedinjenim nacijama kaže da Srbija i Crna Gora ne sarađuje s Tribunalom, onda sigurno neće biti potpisan Sporazum o početku pregovora Beograda sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG