Linkovi

Trgovinski stručnjaci pesimisti pred sastanak u Hong Kongu


Trgovinski stručnjaci koji su ovih dana održali sastanak u Vašingtonu, bili su generalno pesimisti u pogledu izgleda za postizanje napretka ka slobodnijoj trgovini na ministarskom sastanku iduće nedelje u Hong Kongu.

Fred Bergsten, direktor Instituta za medjunarodnu ekonomiju, kaže da su razgovori o liberalizaciji trgovine, koji su pre četiri godine počeli u Dohi, u ozbiljnoj krizi. On ističe da bi sastanak Svetske trgovinske organizacije, koji se održava u Hong Kongu od 13. do 18. decembra i obuhvata 148 zemalja, mogao da doživi neuspeh u svetlu ukazivanja prstom na zemlje u razvoju i razvijene zemlje. Takav ishod, kaže bivši funkcioner američkog Sekretarijata za finansije, doveo bi do ozbiljne erozije trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima koja se smatraju zaslužnim za dramatično poboljšanje životnog standarda tokom protekle tri decenije. Setivši se ranijih neuspeha razgovora Svetske trgovinske organizacije u Kankunu u Meksiku 2003.godine i Sijetlu 1999.godine. gospodin Bergsten smatra da je od kritične važnosti da razgovori u Hong Kongu ne propadnu.

Džefri Šot, još jedan trgovinski stručnjak Instituta za medjunarodnu ekonomiju je manje pesimističan. Medjutim, on tvrdi da su očekivanja skromna zbog toga što Evropska unija i Sjedinjene Države nisu bili u stanju da postignu sporazum o smanjenju poljoprivrednih subvencija kojima se tako oštro protive zemlje u razvoju. I dok Evropa i Amerika traže smanjenje trgovinskih barijera zemalja u razvoju, siromašne zemlje odbijaju da pruže koncesije ukoliko se znatno ne smanje pojoprivredne subvencije.

Šot ističe da će najverovatniji ishod razgovora u Hong Kongu biti obećanje o pokušaju okončanja razgovora tokom 2006. godine. Bil Klajn, ekonomista iz Centra za globalni razvoj, kaže da razgovori moraju uspeti. Slobodna trgovina, kaže on, donela je ogromne beneficije zemljama u razvoju, podigavši 500 miliona ljudi iz siromaštva u poslednjih 15 godina. On kaže da će na rundi razgovora u Dohi biti postignuti još veći dobici.

”Povećanje ličnih prihoda u zemljama u razvoju bi bilo 200 milijardi godišnje, od čega polovina dolazi od liberalizacije tržišta u industrijskim zemljama, a druga polovina od liberalizacije tržišta u zemljama u razvoju.“

Bergsten kaže da je rizik od neuspeha veliki delom zbog toga što su zakonodavci u Evropi i Americi politički stidljivi u svetlu anti-globalizacijskih protesta. On dodaje da bi gubitak zamaha u trgovinskoj liberalizaciji negativno uticao na američku ekonomiju, koja ima najveće koristi od globalizacije.

”Trgovinski udeo Sjedinjenih Država je danas trostruko veći nego što je to bio slučaj pre 25 godina. Trostruko! Sjedinjene Države su sada otvorenija ekonomija od Evropske unije, kao grupa. Dvostruko smo otvoreniji od Japana u smislu odnosa izmedju trgovine i bruto nacionalnog proizvoda.“

Bergsten dodaje da je rukovodeća sposobnost Sjedinjenih Država na planu globalnih ekonomskih pitanja umanjena zbog velikog i hroničnog američkog trgovinskog i budžetskog deficita. On ističe da čak i u najboljem mogućem scenariju, što je obećanje da se trgovinski razgovori pokrenu napred, pregovori ne mogu biti završeni još bar dve godine.


XS
SM
MD
LG