Linkovi

Najmanje 10.000 demonstranata na samitu STO naredne sedmice


Najmanje 10 hiljada demonstranata, očekuje se da će se okupiti povodom ministarskog sastanka Svetske trgovinske organizacije koji se održava sledeće sedmice u Hong Kongu. Dopisnik GA Klaudija Blum bavila se time ko su oni i zašto se protive ovoj rundi razgovora o trgovini.

Nikakav dogovor je bolji od lošeg dogovora – slogan video spota protiv Svetske trgovinske organizacije koji predstavlja ono što se mnoge protestne grupe nadaju da će biti ishod sastanka STO u Hong Kongu.

Namera mnogih je da ometu ministarsku konferenciju po treći put. Razgovori trgovinske organizacije prvi put su propali 1999. godine u Sijetlu, najviše zbog neslaganja vlada zemalja članica, ali i zbog nereda desetina hiljada demonstranata. Dve godine kasnije u Dohi, gde je bila prisutna nekolicina nezadovoljnih , trgovinski pregovori vraćeni su na kolosek.

Zatim su u Kankunu 2003.godine, gde su demonstranti zauzeli ulice , pregovori ponovo stali po drugi put nakon što ministri za trgovinu nisu mogli da postignu sporazum. Najmanje 10 hiljada demonstranata očekuje se povodom sastanka u Hong Kongu. To su farmeri, ribari, radnici, imigranti i ostali koji smatraju da će trgovinski razgovori uticati na njihove živote. Njihova strahovanja i zahtevi su različiti koliko i njihova porekla. I dok većina želi da potpuno uništi STO, neki žele da je reformišu.

Meri Lu Malig iz istraživačke organizacije u Bankoku, Fokus na globalni jug, kaže da je polazna tačka svih protestnih grupa ista. Ciljevi onoga što oni nazivaju «razvojna runda iz Dohe», su u stvari duboko anti-razvojni.

«Trenutno ne postoji ništa što bi pomoglo razvoju siromašnih zemalja, ništa što bi pomoglo siromašnim farmerima, ništa što bi ljude izvuklo iz siromaštva. Ta runda razgovora se naziva «razvojna runda iz Dohe», ali u stvari tu nema ničega što je razvojno u sporazumu koji je trenutno na stolu, i zato nećemo nikakav dogovor u Hong Kongu».

Uprkos nasilju prilikom ranijih sastanaka STO, sve grupe aktivista tvrde da neće koristiti nasilje u svojim naporima da osujete razgovore u Hong Kongu. Umesto toga, u prilog mirnim protestima, oni nude kombinaciju strategija.

Džozef Puruganan iz Fokusa na globalni jug sa Filipina, kaže da su aktivisti lobirali trgovinske zvaničnike mesecima da ubede zvaničnike iz zemalja u razvoju da blokiraju dogovor. Oni su takodje sproveli nacionalne kampanje u nekoliko zemalja kako bi izvršili pritisak na vlade.

«To je deo strategije iznutra, a postoji i strategija spolja. Mi mobilišemo ljude da lično dodju u Hong Kong kako bi pokazali koliko je veliki globalni pokret protiv Svetske trgovinske organizacije».

Kritičari kažu da oni strahuju da će Sjedinjene Države i Evropska unija biti u mogućnosti da zadrže ogromne poljoprivredne subvencije i da nastave da pune tržište poljoprivrednim proizvodima zemalja u razvoju.

Protivnici STO kažu da predlog Vašingtona, za ozbiljno smanjenje poljoprivrednih subvencija, i njegovo nagovaranje Evropske Unije da učini isto, nije dovoljno. Mnoge grupe takodje protive se okviru o pristupu ne poljoprivrednom tržištu, ili NAMI. Oni tvrde da će smanjenje tarifa dozvoliti da industrijska roba iz bogatih zemalja preplavi tržište zemalja u razvoju južne hemisfere.

To bi, kažu kritičari, vodilo nezaposlenosti i deindustrijalizaciji u siromašnim zemljama.

Protivnici Svetske trgovinske organizacije organizovaće tri glavna protestna marša u Hong Kongu i održati brojna alternativna dogadjanja tokom konferencije koja će trajati nedelju dana, a koja počinje 13. decembra. Takodje protestne grupe su saopštile da neće preduzimati nasilne akcije, grad je u najvišem stepenu pripravnosti zbog iskustava u Kankunu u Sijetlu. Hohg Kong je preduzeo najveću bezbednosnu operaciju u svojoj istoriji kako bi sprečio probleme.

XS
SM
MD
LG