Linkovi

U Milanu zaplenjeni lažni dizajnerski proizvodi iz Kine


Dvadeset pet milona komada lažnih dizajnerskih proizvoda napravljenih u Kini, zaplenjeno je u Milanu u jednoj od najvećih robnih zaplena u istoriji Italije.

Mnogi Kinezi u Milanu koriste istu kompaniju za transport u Djenovi koja je postala sumnjiva finansijskoj policiji. Istraga je dovela do otkrivanja 6 skladišta i 11 prodavnica u milanskoj Kineskoj četvrti, punih falsifikovane robe.

Finansijska policija je saopštila da su u skladištu otkrivene gomile igračaka, cipela, garderobe, proizvoda od kože i električnih aparata. Zaplenjeno je 25 miliona komada falsifikovanih proizvoda, poreklom iz Kine, u vrednosti od 120 miliona evra, odnosno oko 141 milion dolara. Ističući rezultate operacije, finansijska policija je navela da sada ima listu od 35 Kineza, za koje se veruje da su umešani u ilegalnu trgovinu, dodavši da su proizvodi bili namenjeni kineskim prodavnicama i pijacama na kojima kupuju mnogi Italijani.

Predstavljajući konfiskovanu robu, jedan stručnjak za bezbednost, pokazao je zašto se pojedini komadi smatraju nebezbednim.

Držeći sijalice za božićnu jelku, taj ekspert je rekao da je to veoma opasan proizvod i da to jasno mogu svi da vide. I da bi pokazao šta je mislio, on je jednostavno pokidao žicu golim rukama.

Finansijska policija je navela da većina igračaka nema uputstva i da nisu bezbedne za decu. Mnogi od proizvoda, sudeći prema policiji, imali su lažne etikete dizajnerskih proizvoda. Italijansko Ministarstvo za rad izrazilo je zabrinutost zbog broja kineskih firmi koje ilegalno rade u zemlji. Predstavljajući rezultate kontrole skoro 500 kineskih firmi, ministarstvo je navelo da su u 82 % slučajeva ustanovljeni prekršaji.

XS
SM
MD
LG