Linkovi

Kontroverza nakon smrti jedog od čelnika Al Kaide


Nekoliko dana posle njegove navodne smrti, sve je više pitanja nego odgovora u vezi sa navodnim vođom Al kaide, Abuom Hamzom Rabijom.

Hamza Abu Rabija je navodno poginuo u prošlonedeljnoj eksploziji u jednoj kući u plemenskom regionu Severnog Vaziristana, području na kojem se prema tvrdnjama Pakistana krije veliki broj pripadnika Al kaide. Međutim, otkako je vest o tome obelodanjena prošlog petka, serija pitanja prati zvaničnu istragu njegove smrti. Pre svega, koliko je on uistinu bio blizu vrha Al kaide?

Pre smrti, Rabija je bio malo poznat javnosti. Federalni istražni biro ga je skinuo sa spiska 15 najtraženijih terorista i on je retko pominjan kao jedan od glavnih komandanata terorističke organizacije. Ali pojedini pakistanski zvaničnici kažu da je on bio na tajnom spisku osoba koje je pratila Centralna obaveštajna agencija i da je za njegovo hvatanje bila raspisana poternica od pet miliona dolara. Posle vesti o njegovoj pogibiji, američke i pakistanske vlasti su ga nazvale operativnim šefom Al kaide. Takođe se postavlja pitanje načina na koji je poginuo.

Brigadir Džavid Ikbal Čima, šef pakistanskog Kriznog centra, kaže da je ovaj ekstremista egipatskog porekla poginuo prilikom slučajne eksplozije materijala od kojeg je konstruisao bombe u svom skrovištu u blizini granice prema Avganistanu.

«Imamo informaciju da su u kući pravljenje bombe i da je onda došlo do eksplozije od koje je Rabija poginuo.»

Međutim, lokalno stanovništvo veruje da je iza eksplozije američka vojska. Očevici tvrde da su videli kako jedna bezposadna letelica ispaljuje raketu na tu kuću i pokazuju delove rakete na kojima se vide američke oznake.

Sjedinjene Države istovremeno, nisu komentarisale svoju ulogu u ovom incidentu, pa čak nisu ni potvrdile Rabijinu smrt. Uz sve to, nepoznati otmičari su juče, nedaleko od sela u kojem je Rabija poginuo, oteli lokalnog izveštača Hajatulaha Kana koji je istraživao ceo slučaj. On je bio prvi novinar koji je fotografisao delove rakete koji je povezuju sa Sjedinjenim Državama, a njegov ujak takođe živi u selu u kojem se dogodila eksplozija.

Konačno, Rabijin leš nije pronađen, a zvaničnici tvrde da se ga odneli ekstremisti odmah posle eksplozije. Ipak, tvrdi se da u pogledu njegove smrti nema dileme, na osnovu DNK analize i prisluškivanih poruka poznatih operativaca Al kaide. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je najpre rekao da je Rabijina smrt «potvrđena 200 odsto», da bi posle DNK testova izjavio da je ta smrt sada «potvrđena 500 odsto».

XS
SM
MD
LG