Linkovi

Još dvoje svedoka dalo iskaz pred specijalnim tribunalom u Iraku


Još dvoje svedoka dalo je iskaz pred specijalnim tribunalom u Iraku

Još dvoje svedoka dalo je iskaz pred specijalnim tribunalom u Iraku na sudjenju bivšem diktatoru Sadamu Huseinu, koji je optužen za ubistvo više od 140 Šiita pre 23 godine u gradu Dudžail. Sudjenje je počelo sa nekoliko sati zakašnjenja, nakon što je Sadam odbio da mu prisustvuje, žaleći se na loš tretman. Jedan od svedoka, koji je govorio sakriven iza zavese, ispričao je da je bio uhapšen i držan gotovo bez vode i hrane nekoliko dana. Posle današnjeg svedočenja, predseavajući sudija Rizgar Mohamed Amin proglasio je dvonedeljnu pauzu u sudjenju, da bi zemlja mogla da se posveti parlamentarnim izborima koji se održavaju narednog četvrtka.

Pobunjenici iz bolnice oslobodili svog ranjenog saradnika

Pobunjenici su iz bolnice u severnom iračkom gradu Kirkuku oslobodili svog ranjenog saradnika koji je bio uhapšen zbog zavere za ubistvo jednog sudije u procesu protiv Sadama Huseina. Policija je saopštila da su trojica čuvara ubijena a šestorica ranjena u napadu koji je izvršen rano jutros. Osim toga, jedan američki vojnik poginuo je u utorak blizu zapadnog grada Habanija kada je njegovo vozilo naletelo na minu. U medjuvremenu, u Londonu je britanski šef diplomatije Džek Stro zjavio da Britanija ne može da ispuni zahteve kidnapera koji drže jednog britanskog mirovnog aktivistu i trojicu drugih zapadnjaka kao taoce u Iraku. Stro je izjavio da nijedna vlada ne bi mogla da ispuni zahtev iračkih pobunjenika da se do četvrtka puste na slobodu svi zatvorenici koje drže američke ili iračke snage.

Džon Murta smatra da SAD ne mogu da pobede u ratu u Iraku

Ugledni demokratski kongresmen Džon Murta izjavio je da smatra da SAD ne mogu da pobede u ratu u Iraku jer su se, kako je rekao, «Iračani okrenuli protiv Amerikanaca». Reagujući na današnji govor predsednika Buša o situaciji u Iraku, kongresmen Murta je izjavio da se u Iraku odvija pobuna a ne terorizam, i da samo sedam procenata iračkih pobunjenika čine borci iz stranih zemalja. Kongresmen iz Pensilvanije, koji za sobom ima dugu vojnu karijeru i smatra se stručnjakom za voja pitanja, pozvao je na hitnu preraspodelu američkih vojnih snaga u Iraku.

Pinter izjavio da Bušu i Bleru treba suditi pred medjunarodnim tribunalom

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Harold Pinter izjavio je da predsedniku Bušu i britanskom premijeru Toniju Bleru treba suditi pred medjunarodnim tribunalom zbog invazije na Irak, koju je nazvao činom državnog terorizma. Pinter je istakao da je ta invazija pokazala prezir prema medjunarodnom pravu, i da ubistvo desetine hiljada ljudi treba da se kvalifikuje kao masovno ubistvo ili odgovorne lidere čini masovnim ubicama ili ratnim zločincima. Pinterzbog bolesti nije mogao da prisustvuje ceremoniji u Stokholmu pa je snimio svoj govor.

XS
SM
MD
LG