Linkovi

Na naslovnim stranicama američke štampe


Pored opširnog izvještavanja o suđenju Sadamu Huseinu i konfrontaciji ovdašnjih političara u vezi sa situacijom Iraku, koje dominiraju naslovnim stranicama američkih dnevnih listova.

U Bafalo Njuzu, među udarnim vijestima, čitamo tekst o protivljenju kongresmena iz Teksasa, Sema Džonsona, inicijativi republikanskog senatora Džona Mekejna da se u američkim zatvorima zabrani tortura. Riječ je o nesvakidašnjoj debati, jer su i senator Mekejn i kongresmen Džonson, kao ratni zarobljenici u vijetnamskom zatvoru u Hanoju, bili mučeni. Kongresnmen Džonson u pismu koje je uputio zakonodavcima na Kapitol Hilu kaže da će inicijativa Džona Mekejna, koju je Senat inače već odobrio sa 90 glasova za i 9 protiv, ugroziti anti-terorističke operacije Sjedinjenih država. Komentarišući taj stav, Tom Malinovski iz Organizacije Hjuman Rajts Voč rekao je Bafalo Njuzu da «Amerika nikada nikome, čak ni najgorem neprijatelju, ne bi smjela da učini ono što je u Vijetnamu učinjeno Džonu mekejnu i kongresmenu Semu Džonsonu.

Konzervativni Vašington Tajms piše o upozorenju američkog ambasadora u Svjetskoj organizaciji Džona Boltona, da će – ukoliko se unutar UN-a ne sprovedu reforme uprave Bušova administracija uskratiti podršku predloženom budžetu za naredne dvije godine, kojim su planirani troškovi u iznosu od 3.6 milijardi dolara. Ne želimo da dođemo u poziciju da podržimo budžet i da onda naredne dvije godine idemo pokušavamo da nadoknadimo ono što je već trebalo da bude urađeno”, rekao je Bolton Vašington Tajmsu.

Više od dvije trećine naslovne stranice vodećeg dnevnog lista u Mičigenu – Detroit fri presa – posvećeno je predstojećoj organizaciji najveće lokalne kompanije: Dženeral Motorsa... U najkraćem – biće otpušteno 30 hiljada radnika, zatvoriće se 10 fabrika i proizvodna linija biće okrenuta ka mlađim kupcima Dženeral motorsovih automobila...

XS
SM
MD
LG