Linkovi

Kondoliza Rajs: Američka zabrana zlostavljanja zatvorenika važi širom sveta


Državni sekretar Kondoliza Rajs je juče izjavila da zabrana američkom osoblju da podvrgava zatvorenike surovom tretmanu važi širom sveta. Rajs je razjasnila takvu američku politiku na konferenciji za štampu u Kijevu.

Pitanje navodnih tajnih zatvora Centralne obaveštajne agencije i tretman pritvorenika osumnjičenih za terorizam su do sada dominirali dnevnim redom posete gospodje Rajs Evropi. Saradnici državnog sekretara navode da je ona razjasnila svoju politiku na konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom kako bi osujetila nagadjanja da su Sjedinjene Države pokušale da prekrše obaveze koje su preuzele potpisivanjem konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture. Neki američki funkcioneri su naveli da se američke obaveze prema toj konvenciji, kojom se zabranjuje prinudni i nehumani tretman zatvorenika, odnose samo na agente američke vlade na teritoriji samih Sjedinjenih Država. Medjutim, gospodja Rajs je na pitanje novinara jasno stavila do znanja da Bušova administracija tumači te odredbe tako da se te obaveze odnose na američko osoblje, gde god se ono nalazilo:

”Kad je reč o američkoj politici i obavezama Sjedinjenih Država u skladu sa pomenutom konvencijom, kojom se naravno zabranjuje surovi, nehumani i ponižavajući tretman zatvorenika, te obaveze se tiču američkog osoblja bez obzira gde da se ono nalazilo u Sjedinjenim Državama, ili na teritorijama drugih zemalja.“

Tokom posete Evropi, u izjavi datoj u ponedeljak pred put, Kondoliza Rajs je odbila da potvrdi ili demantuje izveštaje medija da postoje tajni pritvorni centri Centralne obaveštajne agencije u Evropi i da se pritvorenici prebacuju tajnim letovima u Evropu ili iz Evrope. Medjutim, ona je rekla da Sjedinjene Države ne dozvoljavaju, ne tolerišu niti odobravaju torturu pod bilo kakvim okolnostima. Ona je takodje branila prebacivanje osumnjičenih terorista i njihov transport izmedju zemalja van normalnih procedura ekstradicije. Kondoliza Rajs je istakla da je ta praksa pomogla da se spreče teroristički napadi i da je spasila živote. Državni sekretar je takodje insistirala da Sjedinjene Države nisu narušile suverenitet bilo koje zemlje sa kojom su saradjivale u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG