Linkovi

Solana: Pregovori Beograda i Priština trebalo bi da se završe na način dobar za sve


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana sa zvaničnicima Srbije, Crne Gore i državne zajednice razgovarao o predstojećim pregovorima o Kosovu, odnosima u državnoj zajednici i evropskim integracijama.

Havijer Solana je na konferenciji za novinare izjavio da će biti vrlo važno da glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte tokom predstojeće posete Beogradu dobije pozitivnu poruku o spremnosti za dalju saradnju sa Tribunalm, a zatim istakao da je u razgovoru sa predstavnicima crnogorske vlasti i opozicije stekao utisak da postoji mogućnost da posle izveštaja Venecijanske komisije dođe do dijaloga vlade i opozicije u Podgorici o referendumu o nezavisnosti. Govoreći o Kosovu, Solana je rekao da bi pregovori Beograda i Priština trebalo da se završe na način dobar za sve. Taj proces je važan za ljude ovog regiona i važan je za stabilnost čitavog regiona, rekao je Solana.

Prethodno je Havijer Solana u razgovoru sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem izjavio je da će ishod pregovora o statusu Kosova i referenduma o statusu Crne Gore, biti takav da će svako moći da pronađe ostvarenje dela svoga sna, a najvažniji deo sna je da se ostvari zajednički cilj, da se bude deo Evropske unije. Uslov za evropske integracije, podsetio je Solana, je puna saradnja Beograda sa Haškim tribunalom.

Predsednik Marović izjavio je da državna zajednica čini sve kako bi izveštaj haške tužiteljke Karle del Ponte o saradnji sa Tribunalom bio barem na nivou njenog izveštaja o saradnji sa Hrvatskom. Govoreći o Kosovu, Marović je rekao da je najbolje naći ona realna rešenja koja neće imati samo jednog pobednika, jer ako bude jednog pobednika a mnogo poraženih onda će biti poražena potencijalna stabilnost čitavog regiona.

Solana je u razgovoru sa šefom diplomatije Vukom Draškovićem naglasio važnost tri pitanja - budući status Kosova, budući status državne zajednice i budući status pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, s obzirom da sa puta ka Briselu nije uklonjena haška prepreka. Drašković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva inostranih poslova, rekao da haškog optuženika Ratka Mladića štite one političke snage u Srbiji koje žele krah pregovora sa Evropskom unijom.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović preneli su Havijeru Solani da će crnogorska vlast organizovati referendum o državnom statusu u skladu sa međunarodnim standardima, uz uvažavanje preporuka partnera iz inostarnstva i punu brigu o jaćanju regionalne stabilnosti. Kako se navodi u saopštenju vladinog biroa za odnose sa javnošću Vujanović i Đukanović ponovili su da bi najbolji model odnosa Srbije i Crne Gore bio savez nezavisnih i međunarodno priznatih država.


XS
SM
MD
LG