Linkovi

Kondoliza Rajs: Sjedinjene Američke Države ne dozvoljavaju torturu ni pod kakvim uslovima


Državni sekretar Kondoliza Rajs je uoči polaska na svoju evropsku turneju branila postupanje američkih vlasti prema pritvorenicima osumnjičenim za terorizam, ali nije direktno komentarisala pitanja i kritike u zemljama Evropske unije povodom postojanja navodnih tajnih američkih zatvora u evropskom zemljama. Državni sekretar je insistirala da je postupak prema pritvorenicima u skladu sa američkim zakonima i medjunarodnim obavezama Sjedinjenih država. Ona je naglasila da Sjedinjene države ne dozvoljavaju torturu ni pod kakvim uslovima, i da se pritvorenici ne prebacuju iz jedne zemlje u drugu u cilju korišćenja torture prilikom njihovog saslušavanja. Državni sekretar je dodala da je na svakoj zemlji i njenim gradjanima da odluče da li će saradjivati sa Sjedinjenim državama u sprečavanju terorističkih napada, kao i koje osetljive informacije će obelodaniti, ali je pri toma naglasila da Sjedinjene države ne mogu da iznose informacije koje bi kompromitovale uspeh obaveštajnih operacija.

Državni sekretar Kondoiliza Rajs je razgovarala o tvrdnjama o postojanju tajnih američkih zatvora u Evropi i sa nemačkim ministrom inostranih poslova, Frankom-Valterom Štajnmajerom, prilikom njegove prošlonedeljne posete. Nemačka je jedna od nekoliko evropskih zemalja koje su pozvale SAD da prokomentarišu takve tvrdnje. Medjutim, administracija predsednika Buša nije ni potvrdila ni demantovala te izveštaje, ali je obećala da će adekvatno odgovoriti na pitanja Evropljana.

Šon Mekormak, PORTPAROL STEJT DEPARTMENTA

«To su legitimna pitanja, koja postavljaju mediji i javnost tih zemalja i učinićemo sve što možemo da odgovorimo na njih,» rekao je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Dnevnik «Vašington Post» je u članku 2. novembra citirao anonimne američke zvaničnike prema kojima CIA drži i ispituje neke od najvažnijih pripadnika Al Kaide u objektima iz sovjetske ere u istočnoj Ebropi. Organizacija za zaštitu ljudskih prava «Hjuman Rajts Voč» sprovela je sopstvenu istragu o tim navodima.

Tom Malinovski «HJUMAN RAJTS VOČ», VAŠIGTON

«Uporedili smo podatke o letovima aviona koje je CIA koristila za prebacivanje pritvorenika širom sveta i našli da oni, bar u grubim okvirima, sugerišu da su Poljska i Rumunija zemlje gde se možda drže takvi pritvorenici,» kaže Tom Malinovski iz Hujuman Rajts Voča.

Poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski i rumunski premijer Kalin Taričanu negiraju postojanje bilo kakvih tajnih zatvora CIA-e u njihovim zemljama, ali članovi «Hjuman Rajts Voča» tvrde da je prema podacima do kojih su došli CIA koristila ovaj Boing 737 za indirektan let od Avganistana do američke baze u Gvantanamu na Kubi sa neobjašnjenim zaustavljanjima na aerodromu Šimani, u severnoj Poljskoj i vojnom aerodromu Kogalničanu u Rumuniji 22. septembra 2003. «Hjuman Rajts Voč» je takodje sastavio listu od 26 pritvorenika koji su navodno držani u potpunoj izolaciji od strane CIA-e, medju kojima je i Ramzi Binalšibh, navodni saučesnik u napadima na SAD 11. septembra 2001. Drugi pritvorenici sa te liste su osumnjičeni za učešče u drugim napadima, poput onih na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji i na noćni klub na Baliju, u Indoneziji.

Mediji već duže vreme iznose tvrdnje da se strani pritvorenici transportuju tajno avionima CIA-e do odredišta poput ovog malog lokalnog aerodroma u Severnoj Karolini. Medjutim, Džejms Karafano, stručnjak za pitanja borbe protiv terorizma, u vašingtonskoj fondaciji «Heritidž», kaže da podaci o letovima i liste pritvorenika ne dokazuju i postojanje tajnih zatvora.

«Te tvrdnje su iznošene i ranije. Imate ljude koji deluju veoma uverljivo, službenike UN, članove nevladinih organizaciji, koji kažu čuli smo sve te priče - mora da su istinite. To se dakle svodi na konstataciju da ako postoje glasine one moraju biti tačne,» kaže Karafano.

Medju takvim glasinama je i tvrdnja da je jedan avion CIA sa pritvorenicima preleteo kroz austrijski vazdušni prostor u januaru 2003. godine. Komandant vazduhoplovstva te zemlje, general major Erih Volf, rekao je prošle nedelje da su austrijski vojni avioni presreli taj avion na letu iz Frankfurta za Azerbejdžan i da nije otkriveno ništa sumnjivo. Komesar za pravdu EU Franko Fratini je takodje prošle nedelje rekao da ne postoje dokazi o tajnim letovima CIA-e ni o tajnim zatvorima. Ipak, Tom Malinovski iz «Hjuman Rajts Voča» kaže da ja razjašnjenje tih tvrdnji od vitalnog interesa za SAD.

«Moralni autoritet SAD potiče iz uverenja da se zalažu za ključne principe demokratije – poštovanje ljudskih prava i poštovanje zakona. SAD su potpisale brojne medjunarodne ugovore koji zabranjuju takvu vrstu akcije Bilo bi veoma štetno po američke interese ukoliko SAD insistiraju da se drugi pridržavaju tih principa dok ih same krše.»

Državni sekretar Kondoliza Rajs nastojaće da unapredi američke interese tokom svoje petodnevne turneje tu okviru koje će posetiti Nemačku, Rumuniju, Ukrajinu i Belgiju. Džejms Karafano iz Fondacije «Heritidž» kaže da trenutna uznemirenost u Evropi povodom izveštaja o tajnim zatvorima ne bi trebalo da zaseni put Kondolize Rajs.

«U suštini, SAD i Evropa se kreću u istom pravcu kada se radi o terorizmu. I Evropljani i Amerikanci smatraju da se radi o ozbiljnom globalnom problemu. I jedni i drugi shvataju da je potrebno da saradjuju da bi rešili taj problem i žele da saradjuju. Mislim da ovo pitanje neće biti ozbiljna prepreka u američko-evropskim odnosima, i da svakako neće biti problem u saradnji u borbi protiv terorizma,» kaže Karafano.

Ipak, evropski zvaničnici su shvatili ovo pitanje dovoljno ozbiljno da zaprete čak i suspendovanjem prava glasa u Evropskom savetu zemljama članicama ukoliko se dokaže da su dozvolile tajne zatvore na svojoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG