Linkovi

U napadu palestinskog bombaša samoubice poginulo pet a ranjeno preko 50 osoba


U napadu palestinskog bombaša samoubice poginulo pet a ranjeno je preko 50 osoba

U napadu palestinskog bombaša samoubice u tržnom centru u Netanji, na severu Izraela, poginulo je najmanje pet osoba, a ranjeno je preko 50. Izraelska policija je saopštila da su medju ranjenima mnogi u kritičnom stanju. Ekstremistička grupa Islamski Džihad preuzela je odgovornost za napad i objavila video snimak navodnog napadača sa automatskom puškom i ručnim bacačem. Predsednik Palestinske vlasti, Mahmud Abas, osudio je napad i naredio palestinskim snagama bezbednostida uhapse osobe umešane u njegovo organizovanje. Medjutim, izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz izjavio je na radiju da će izraelska armija uskoro obnoviti kopnene operacije protiv palestinskih ciljeva, uključujući i moguća ubistva ekstremističkih lidera.

Američki lideri «odvedeni» na drugu stranu od pokušaja da zaštite zemlju od budućih terorističkih napada

Nezavisna komisija koja je istraživala okolnosti pod kojima je došlo do teroritičkih napada 11. septembra, 2001, kaže da su američki lideri «odvedeni» na drugu stranu od pokušaja da zaštite zemlju od budućih terorističkih napada. Dvostranačka komisija je danas održala završnu konferenciju za novinare, na kojoj je predstavila svoje ocene uspeha vlade da sprovede prošlogodišnje preporuke te komisije. Izveštaj sadrži mnoštvo loših i nedovoljnih ocena. Predsednik Komisije, Tomas Kin, rekao je da je skandal što policija i vatrogasci i dalje ne mogu međusobno da komuniciraju tokom nesreće, jer još nije sprovedena odluka da se obezbede radio kanali za hitne situacije. Komisija je takođe zatražila od Kongresa da i onako nedovoljna sredstva za unutrašnju bezbednost odvoji za područja Njujorka i Vašingtona, kojima su najpotrebnija.


Jasan i sveobuhvatan trgovinskog sporazuma na sastanku STO

Predsedik Buš je danas rekao da Sjedinjene Države insistiraju na usvajanju – kako se doslovno izrazio – «jasnog i sveobuhvatnog» trgovinskog sporazuma na ministarskom sastanku članica Svetske trgovinske organizacije, iduće nedelje u Hongkongu. Očekuje se da će ministri potpisati sporazum kojim se ukidaju trgovinske barijere i podstiče globalna trgovina, ali su pregovori u zastoju zbog problema sa zemljoradnjom. Američki predsednik je govoreći danas u Severnoj Karolini o eonomiji, istakao da bi novi sporazum pomogao Amerikancima da smanjivanjem carina prodaju više zemljoradničkih i industrijskih proizvoda.

XS
SM
MD
LG