Linkovi

Solana: Standardi za održavanje referenduma moraće rigorozno da se poštuju


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana u intervjuu za podgorički list ‘’Dan’’, izjavio je kako bi »eventualno razbijanje Državne zajednice promijenilo odnos briselske administracije prema Crnoj Gori« i ponovio da je najbolji put prema Evropi zajednica Srbije i Crne Gore.

Solana je naveo da će konkretan uticaj na odnose između EU i Crne Gore imati vođenje referendumskog procesa, ali i naglasio kako Unija prihvata činjenicu da Crna Gora, na osnovu Ustavne povelje, ima pravo na održavanje referenduma o nezavisnosti u 2006. godini.

»Vjerujemo,ipak, da naši napori u osiguravanju najviših standarda za održavanje referenduma treba da imaju prirotet u odnosu na određivanje datuma njegovog održavanja«, kazao je Solana u intervjuu dnevniku Dan.

On je naglasio da je EU spremna da pomogne Državnu zajednicu koliko može i upozorio kako svaka odluka koja mijenja njenu osnovnu strukturu može odložiti napredak u pregovorima o pridruživanju.

A podgorički dnevnik ‘’Vijesti’’ navodi da bi Havijer Solana mogao zatražiti od lidera Socijalističke narodne partije Predraga Bulatovića da uđe u direktan dijalog sa vlastima. To je saopštio neimenovani izvor iz crnogorske opozicije, ocjenjujući kako bi tako nešto predstavljalo “više nego tešku situaciju za lidera SNP-a”.

“Bulatović to ne bi mogao prihvatiti, s obzirom da se zaklinjao kako neće direktno razgovarati sa Demokratskom partijom socijalista”, kazao je izvor Vijesti.

Srpska narodna stranka očekuje da će EU ostati pri svojim, kako navode, realističkim stavovima da, kao što nije vršila pritisak na crnogorsku vlast, neće ni opoziciju primoravati da učestvuje u navodnom dijalogu o prihvatljivim uslovima za štetni referendum«, kazao je lider SNS-a Andrija Mandić.

No, zamjenik ministra spoljnih poslova Državne zajednice Predrag Bošković smatra da razgovori Havijera Solane sa crnogorskim državnim vrhom i liderom najjače opozicione partije Predragom Bulatovićem, suštinski predstavljaju početak unutarcrnogorskog dijaloga, jer se tim činom, prema njegovim riječima, otvara priča o referendumu u Crnoj Gori.






XS
SM
MD
LG