Linkovi

Obrva koja izgleda sumnjivo, uvo koje nije na svom mestu


Bivši majstor prerušavanja za špijune i dvostruke agente CIA-e, Bob Beron, bio je svestan te činjenice dok je pravio na stotine maski.

«Morao sam da omogućim ljudima da prikriju svoj identitet – i da njihov izgled može da izdrži proveru iz neposredne blizine,» kaže on.

U njegovoj laboratoriji mogu se naći razni rezervni «delovi» - oči, prsti - da li vam možda treba uvo?

Gotovo 25 godina, Beronov posao je bio primer za službenika tajne agencije - on je često i sam prikrivao svoj identitet dok je putovao po svetu da bi prerušavao agente agencije…

«Da nisu mogli da se preruše – njihov život bi bio u opasnosti»

Beron je pomogao CIA-i da od tradicionalnog izgleda agenta u mantilu i sa šeširom - kao ovde - da li sećate filma «Tri dana kondora?»

Do sofisticiranih silikonskih maski, kao u filmu «Nemoguća misija». Holivudski studiji su priželjkivali da Beron posle penzionisanja dodje da radi kod njih. Ali, on nije mogao da se otrese prizora ljudi kojima je zaista bila potrebna pomoć.

«Ako možete da izmenite nečiji identitet to znači i da možete da pomognete ljudima da povrate svoj identiet putem protetičkih pomagala.»

Beron je poslednjih 10 godina pomagao ljudima sa ozbiljnim oštećenjima da dobiju nova lica, zapravo da povrate svoje ličnosti tamo gde ni plastična hirurgija nije mogla da pomogne. Rajan Romans je rodjen bez jednog uva. Prvih 18 godina života nosio je dugu kosu i nastojao da prikrije taj nedostatak od ljubopitljivih pogleda i zlonamernih govaranja.

«Ja sam ono što jesam - pokušao sam da mislim na to. Ako vam se ne svidja – žao mi je,» kaže Rajan.

Ipak, posle višemesečnog rada, Bob Beron je doslovno ispekao silikonsko uvo za Rajana - i zatim ga ofarbao i dodao druge potrebne detalje. Rajanova otetka prosto nije mogla da poveruje…

«To zaista izgleda kao uvo - pravo uvo»

Pored izgleda, veštačko uvo će popraviti i Rajanov sluh i omogućiti da ostvari svoj san da bude medicinski tehničar - da u stvari može da koristi stetoskop. Beron je perfekcionista. On vodi računa i o najsitnijim detaljima. Njegovi klijenti uskoro postanu takoreći članovi porodice. Stvara se čvrsta veza sa čovekom koji im je pomogao da izbegnu neprijatnost i ponižavanje (i da se ne kriju od pogleda drugih). Ta mešavina odanosti i novog samopouzdanja navela je Džojs Kodel da dodje u Bobovu kancelariju i da nam pokaže pravo čudo koje on stvorio posle njenog užasnog iskustva sa rakom kože. (Upozoravamo da će naredni prizori možda biti uznemiravajući za neke gledaoce).

Da li je teško da ga skinete?

Ne, uopšte nije problem (kaže Džojs)

Dakle, on je pričvršćen malim magnetima.

Da, i jednostavno ga samo stavite nazad na mesto…

«Moj muž je menjao zavoje gotovo dve godine, pre nego što sam smogla hrabrost da se pogledam u ogledalo,» kaže Džojs.

Očigledno je da je Bob Beron našao svoj pravi poziv – da zaista omogući ljudima da se više ne kriju

«Moja ćerka i sin nikada nisu oklevali da izadju sa mnom, ali sam sigurna da je i njima drago što ponovo imam lice - zahvaljujući ovom čoveku,» kaže Džojs.

XS
SM
MD
LG