Linkovi

U Atlanti otvoren najveći akvarijum na svetu


Zgrada akvarijuma ima oblik broda koji se probija kroz talase, a u njoj se nalazi najmanje hiljadu stvorenja koja predstavljaju više od 500 bioloških vrsta iz svih krajeva sveta.

Posetioci kažu da se u novom akvarijumu osećate kao da ste u podvodnom raju – sa stotinama stvorenja koja plivaju pored vas u svim pravcima. Tu su male zlatne ribice zvane - travoli, zatim beluga kitovi, ajkule čekićare, otrovne raže… Sve je veoma impresivno, kaže obrazovni direktor akvarijuma, Brajan Dejvis.

«Možete se susresti licem u lice sa piranom. Možete da dodirnete raže i ajkule, da pipnete rakove umesto da ih jedete,» kaže Dejvis.

Akvarijum u Atlanti je ideja Bernija Markusa, imućnog biznismena iz ovog grada, koji je dao 290 miliona dolara gradskim vlastima za podizanje akvarijuma.

«Imamo i veterinarsku laboratoriju, koja izgleda kao kompletna bolnica. U njoj se obavljaju razne intervencije, čak i kolonoskopija,» kaže Markus

Veterinari su na dužnosti 24 časa dnevno.

«Hirurški zahvati na ribama postaju sve više rutinski,» kaže doktor Kram.

Osnivači akvarijuma su mislili na sve. Na primer, i u slučaju nestanka struje, ribe bi bile zaštićene.

«Imamo džinovske generatore, koji se uključuju čim to bude potrebno,» kaže Berni Markus.

Očekuje se da će akvarijum u Atlanti biti turistička meka. Mada je on atrakcija za turiste, marinski biolog Robert Hojter kaže da je akvarijum zamišljen pre svega kao obrazovna institucija.

«Ovo je živa naučna laboratorija,» kaže Hojter.

XS
SM
MD
LG