Linkovi

Manjine zahtevaju veću etničku raznolikost na TV


Već šest godina, manjinske grupe u Americi prate način na koji su prikazivane na američkoj televiziji i zahtevaju da TV mreže prikažu celokupni spektar raznolikosti američkog života.

Aleks Nogales, predsednik Nacionalne hispanske medijske koalicije, navodi da se postavlja pitanje radnih mesta za glumce, kamermane, pisace tekstova, reditelje i producente i dodaje da su Latinoamerikanci poput njega sada više zastupljeni na televiziji no što je to bio slučaj pre šest godina. Ali, smatra on, još uvek nedovoljno, posebno na izvršnim položajima iza scene.

”Ko treba da ispriča našu priču? Ko da kaže kako nam je, ko smo, šta vredimo? Ko bi drugi to učinio, ako ne mi sami? Drugi će pokušati, ali ne dovoljno dobro.“

Nogales tvrdi da televizija omogućava eksponiranost manjinskim grupama. On kaže da su uspešni Latinoamerikanci danas sudije i lekari, ali da je to ipak retkost:

”Ako vas nema na televizijskom ekranu, niste na videlu američke javnosti. Mi ćemo biti tretirani onako kako smo vidjeni. Ako nas uopšte ne vidite, ili nas vidite u jednoj dimenziji, to izaziva negativan stereotip, te ćemo tako biti i tretirani. “

Ova grupa zagovornika ukazuje da je mreža ABC lider u promovisanju raznolikosti u TV programima i navodi nekoliko programa, uključujući seriju ”Glavnokomandujuchi“ čiji su pisci, producenti i reditilji Amerikanci azijskog porekla. ABC je takodje jedina mreža koja ima dva tematska hispanska programa. Medjutim, ista grupa navodi da sve mreže još mnogo toga treba da učine na planu portretiranja raznolikosti Amerike. Etničke grupe navode da su američki Indijanci najmanje reprezentovani. Mark Rid, glumac indijanskog porekla koji potiče iz plemena Mohavk i Apači, ističe da kad reditelji opisuju njegov narod, oni često to čine na pozitivan način, ali zapravo prezentiraju nerealističnu sliku.

Malo tu ima istine o našoj kulturi, a više mašte i njihovih ideja koje ne odražavaju činjenice o plemenima koja još uvek postoje.

Mark Rid napominje da ima bar 600 plemena od kojih svako ima svoje izrazite karakteristike. A Aleks Nogales kaže da Latinioamerikanci čine 14 posto američke populacije i da imaju kupovnu moć od 700 milijardi dolara godišnje. Bilo bi mudro - i korisno - da se TV mreže okrenu tom segmentu društva u svojim programima i reklamama, smatra on.

XS
SM
MD
LG