Linkovi

Promene bezbednosnih procedura u avio-saobraćaju


Američki saobraćajni funkcioneri odlučili su da dozvole putnicima da u avion unesu neke od predmeta koji su do sada bili zabranjeni. Američka administracija za saobraćajnu bezbednost objavila je da će ublažiti restrikcije na unošenje do sada zabranjenih predmeta u putničke avione. Od 22. decembra, što je jedan od najprometnijih dana u vazdušnom saobraćaju u godini - putnicima će biti dozvoljeno da na avion unesu makazice kraće od 10 centimetara, i druge manje predmete kao što su šrafcigeri kraći od 18 centimetara. Na listi zabranjenih predmeta i dalje su noževi bilo koje dužine.

Zamenik direktora administracije za saobraćajnu bezbednost, Kip Holi, kaže da je osoblje na aerodromima koje pretresa putnike trošilo suviše vremena na predmete koji ne predstavljaju realnu pretnju.

«Otvaramo mnoštvo torbi i vadimo predmete koji ne predstavljaju veliki rizik. Zaključili smo da nepotrebno veliki deo resursa trošimo na pretrage torbi zbog predmeta koji nisu opasni, a pri tome se usporavaju redovi putnika»

Napadači koji su oteli avione 11. septembra 2001. iskoristili su noževe za otvaranje kutija da bi savladali posadu i preuzeli kontrolu nad avionima. Od tada su mere bezbednosti na aerodromima značajno pooštrene, a odužili su se redovi dok su putnicima iz ručnog prtljaga konfiskovani predmeti poput grickalica ili turpija za nokte. U samim avionima su u medjuvremenu ojačana vrata pilotskih kabina.

Nove ublažene mere su izazvale ogorčenje članova porodica žrtava 11. septembra, i političara kao što je demokratski kongresmen Edvard Marki.

«Mohamed Ata i drugi otmičari su 11. septembra iskoristili noževe za karton kao oružje za napade na našu zemlju. Administracija za saobraćajnu bezbednost nije mogla da više olakša posao budućim Atama da se naoružaju oštrim predmetima i ponovo obore neki putnički avion»

Medjutim, Kip Holi kaže da zabrana i dalje važi za realno opasne predmete.

«Administracija nije skinula sa liste predmete kao što su noževi za led, karton ili bilo koja druga vrsta noževa. Ali na osnovu naših analiza, ubedjen sam da vreme koje trošimo na pretres torbi zbog makazica za nokte i sličnih predmeta može da se bolje utroši na potragu za mnogo opasnijim objektima kao što su eksplozivne naprave».

Holi dodaje da će procedure pretresa varirati od jednog aerodroma do drugog, i potencijalni teroristi neće moći da ih predvide. Medjutim kiritčari ukazuju da novim merama još nije rešen problem tereta koji se ukrcava na avione a da prethodno nije prošao kroz rendgen.

XS
SM
MD
LG