Linkovi

Misija OEBS u SCG izrazila zabrinutost poslednjim događajima u i oko Skupštine Srbije


Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji i Crnoj Gori izrazila je zabrinutost poslednjim događajima u i oko Skupštine Srbije i ocenila da kontroverze oko oduzimanja mandata poslanicima Sovraniju Čonjagiću i Vesni Lalić mogu da oslabe poverenje u kredibilitet Parlamenta i posvećenost demokratskim parlamentarnim i ustavnim principima.

Misija OEBS-a podseća na deo Poslovnika Skupštine u kom se navodi da su mandati, iako su poslanici izabrani na listama svojih partija, vlasništvo svakog poslanika ponaosob i da stoga ne postoji zakonska obaveza poslanika da glasaju na osnovu instrukcija svojih partija. Mandati poslanika mogu biti oduzeti samo na osnovu zakonske procedure, kaže se u saopštenju OEBS-a i naglašava da je to moguće samo u slučajevima kada se poslanici svojevoljno odluče na ostavke ili kada mandati postanu nelegitimni na osnovu nekog drugog zakonskog razloga. Portparol Misije OEBS u Beogradu Matijas Ejk pojasnio je zatim da se ta organizacija ne bavi nikakvom istragom, nego samo prikuplja informacije vezane za oduzimanje poslaničkih mandata.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović ocenio je da je Misija OEBS-a ovim saopštenjem jasno stavila do znanja da je u Srbiji ugroženo poštovanje prava i saopštio da je Demokratska stranka podnela krivične prijave protiv više zvaničnika i službenika Skupštine Srbije, među kojima je i predsednik Parlamenta Predrag Marković, zbog nezakonitog oduzimanja mandata Vesni Lalić i Sovraniju Čonjagiću :

"Očekujem, rekao je Petrović, da se predsednik Parlamenta neće pozvati na imunitet, nego da će dajući iskaz Tužilaštvu omogućiti građanima Srbije da budu utvrđene sve činjenice koje su bitne za uklanjanje sumnje u kršenje Ustava i zakona."

Još jedna međunarodna organizacija komentarisala je dešavanja u Srbiji. Naime, Misija Međunarodno monetarnog fonda saopštila je da je sa vlastima u Srbiji postigla razumevanje u načelu i da pozdravlja usvajanje budžeta i zakona o reformi zdravstva. Kancelarija stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu saopštila je da je uspunjavanje svih preuzetih obaveza Srbije uslov da Bord direktora Fonda krajem januara iduće godine razmatra šestu reviziju produženog aranžmana Inače, uspešno okončanje tog aranžmana donelo bi Srbiji dodatni otpis oko 700 miliona dolara duga poverilaca Pariskog kluba.

XS
SM
MD
LG