Linkovi

Politička debata o Iraku nastavlja se i posle predsednikovog govora


Politička debata o Iraku u Sjedinjenim državama nastavlja se i posle pokušaja predsednika Buša da u govoru u sredu ponovo pridobije podršku javnosti za svoju vojnu strategiju u toj zemlji.

Na izvestan način, predsednik Buš vodi borbu na dva fronta. Jedan se odnosi na borbu protiv pobunjenika u Iraku, a drugi na jačanje podrške za rat kod kuće, pošto je ona dramatično opala proteklih meseci.

Medjutim, predsednikov najnoviji pokušaj da povrati podršku javnosti za svoju vojnu strategiju u Iraku već je naišao na kritike nekih demokrata, medju kojima je i senator Džek Rid iz Roud Ajlenda.

«Predsednik još jednom nije odgovorio na pitanje koje svi Amerikanci postavljaju. Kako ćemo znati da se tamo ostvaruje napredak? Kako da merimo uspeh? Koliko dugo Amerika može da očekuje da će njeni vojnici biti u Iraku?»

Mada su uznemireni anketama koje pokazuju da je javnost razočarana predsednikovom politikom u Iraku, većina republikanaca i dalje podržava njegova nastojanja. Žestina debate o Iraku bila je podstaknuta i nedavnim predlogom konzervativnog demokratskog kongresmena iz Pensilvanije, Džona Murte, da predsednik odmah počne sa postepenim povlačenjem američkih snaga. Druge demokrate isprva nisu želele da podrže predlog kongresmena Murte, ali izgleda da se to već menja. Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi sada podržava njegov predlog i kaže da bi to mogle da učine i druge demokrate.

«Jasno je da predsednik ne razume da je u Iraku potreban novi kurs. Predsednik nas je doveo u duboki ćorsokak u Iraku i vreme je da izmeni politiku,» kaže Pelosi.

Sa tim stavom se, medjutim, ne slažu sve demokrate. Sa druge strane, neki analitičari i članovi Kongresa predvidjaju da će se debata o Iraku proširiti i da će obuhvatiti i raspravu o tome šta predstavlja pobedu u toj zemlji. Republikanski senator iz Indijane, Ričard Lugar, je predsedavajueći senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose.

«Možete da izvučete neke opšte zaključke o tome da li Irak funkcioniše kao zemlja i kao demokratija - kao zemlja koja je ekonomski i bezbednosno stabilna. Mislim da definicija pobede nikada neće biti preciznija zato što se Amerikanci ne slažu u pogledu načina na koji procenjuju to pitanje.»

Politički ulog predsednika Buša i članova Kongresa u ovom pitanju je svakako značajan. Kada se radi o predsedniku, Irak će verovatno definisati njegovo političko nasledje, dok članove Predstavničkog doma i Senata sledeće godine očekuju izbori.

XS
SM
MD
LG