Linkovi

Sanda Rašković-Ivić: Nemačka ne podržava ideju podele Kosova


Nemačka ne podržava ideju podele Kosova, ali želi da zainteresovane strane same postignu kompromisno rešenje", rekla je danas posle dvodnevne posete Berlinu predsedsednica Koordinacionog centra vlade Srbije za Kosovo Sanda Rašković-Ivić.

Posle susreta sa predstavnicima nemačke vlade i parlamenta, Rašković-Ivić je ocenila da "Nemačka ne polazi ni od kakvih gotovih rešenja" i "da shavata sve specifičnosti vezane za kosovski problem".

U razgovoru sa novinarima u Berlinu, prenela je da su nemački zvaničnici u razgovorima jasno stavili do znanja da se ne slažu sa idejom podele Kosova.

U vezi s formulom "ograničenog suvereniteta za Kosovo", o kojoj u poslednje vreme govore nemačke diplomate, ona je ocenila da ona "ima sličnosti sa zamislima Beograda o suštinskoj autonomiji", pošto i nemačka zamisao ne predvidja mesto Kosova u UN, kao ni funkcije ministara odbrane i spoljnih poslova.

No, prema njenim rečim, na ograničeni suverenitet se, za razliku od suštinske autonomije, medjutim, gleda kao na prelazno rešenje.

Na pitanje da li je stekla utisak da se u Berlinu strahuje od oružanih sukoba na Kosovu, ako pregovori podju pravcem koji ne odobrava albanska strana, Sanda Rašković-Ivić je rekla "da taj strah svakako kod svih postoji".

"Ali, Nemačka ne pomišlja na mogućnost da pozitivno odgovori na nasilje u slučaju neispunjenja želja i ne namerava da ustukne pred nasiljem", rekla je ona.

Nemačka želi da se problem Kosova reši u okviru garantovanja regionalne stabilnosti i uz institucionalizovanu zaštitu neablanskih zajednica na Kosovu, rekla je predsednica Koordinacionog centra za Kosovo.

Nemačka vlada, medjutim, očekuje da obe strane, i Beograd i Priština, "pokažu inovativnost i kreativnost u traženju rešenja za Kosovo", rekla je Sanda Rašković-Ivić. Njeni sagovornici u Berlinu bili su politički direktor Ministarstva inostranih poslova i predsedavajućim Kontakt grupe Mihaelom Šeferom, članovima spoljnopolitičkog odbora Bundestaga i Hansom-Diterom Lukasom koji je zadužen za jugoistočnu Evropu u kabinetu savezne kancelarke Angele Merkel.

XS
SM
MD
LG